Dijalozi o aktuelnom

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2012, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalozi o aktuelnom

07.02.2012. -

Razmatranje četiri programska članka predsedničkog kandidata Vladimira Putina, rotacija kadrova vladi, dijalozi sa opozicijom, situacija u Čečeniji i drugim republikama RF – ove i druge teme bile su u centru sastanka premijera sa politikolozima u Moskvi, koji je trajao oko četiri sata. Bilo je vatrenih diskusija povodom protestnih istupanja koje su se ticale pre svega njihovih uzroka, diskusija o zakonoma kojima je neophodna dorada.

Govorilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se i o predsedničkim izborima 4. marta i prvim koracima ponovo izabrane valde. Mogućnost drugog kruga Vladimir Putin ne razmatra, izjavio je predsednik Fonda za efektivnu politiku Gleb Pavlovski, on je ubeđen u pobedu i u to da je njegov program najjači.

Razgovor nije prošao bez kritike na račun premijera. Okupljeni politikolozi su razmatrali njegove poslednje programske članke u ruskim novinama. On je zamolio da mu iznesu utiske o člancima, moje kolege i ja smo to učinili, govori direktor ruskih i azijskih programa Centra za odbrambene informacije SAD Nikolaj Zlobin.

Ja, narpimer, kritikovao sam neke od njih. U prvom redu o ekonomiji i poslednji o izgradnji demokratskog društva. Kako se može govoriti o političkoj reformi u Rusiji ako u članku nema ni reči o Državnoj dumi.

Mnogo vremena u diskusiji bilo je posvećeno poslednjim istupanjima opozicije, u prvom redu na Bolotnom trgu u Moskvi. Jedni su govorili da se tamo okupila srednja klasa, drugi da je tamo bio samo mali segment društva, gomila je bila raznovrsna, treći su citirali članak glavnog urednika lista Ekspert Valerija Fadejeva i nazvali miting na Bolotnoj postmodernističkom zabavom. Sam Vladimir Putin želi jedno, da ljudi koji dolaze na mitinge mogu jasno da formulišu šta oni žele od vlasti, govori predsednik Fonda za efektivnu politiku Gleb Pavlovski.

Putin se pozitivno odnosi prema učesnicima opozicionih istupanja. Ali to ne važi za organizatore mitinga, koji su rekli sve što su mogli. Za vreme sastanka Putin se vraćao tome da je spreman na dijalog, spreman da radi, ali ne vidi mogućnost za pregovore zato što nema partnera, nema sa kim za sada da razgovara.

Diskusije oko istupanja opozicionara, predlozi o tome da je neophodno revidirati zakone, kritika programskih istupanja – sve to govori da je vlast spremna da zajedno sa društvo rešava nasušne probleme. Upravo to je i bio glavni lajtmotiv sastanka, smatra Andranik Migranjan.

Vladimir Putin tačno shvata da mu vlast nije potrebna radi vlasti, već da mu je potrebna radi realizacije onih ciljeva koje je sebi postavio. On ima zadatak i želi da ga izvrši. A to znači da će se povratna veza sa društvo ostvarivati i da će impulse sa strane društva vlast prihvatati. Vlast će odlučno modernizovati zemlju.

Biće nova vremena, lica, ideje, nastavlja Andronik Migranjan, ali najvažnije je što Vladimir Putin shvata da vlast treba da bude otvorena i sposobna da ispravlja sopstvene greške. A to bez dijaloga sa društvom ne može da postoji.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.