Dan ruske mornarice, spektakl na vodi i na nebu

Izvor: RTS, 28.Jul.2019, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan ruske mornarice, spektakl na vodi i na nebu

U Sankt Peterburgu se održava glavna parada ratnih brodova u čast Dana Ratne mornarice Rusije. Predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija planira da izgradi jedinstvenu flotu.
"Heroizam mornara, talenat mornaričkih komandanata i brodograditelja, smelost naučnika i hrabrost pionira doneli su veliku slavu ruskoj mornarici. Nećemo održati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo taj visoki nivo, već ćemo nastaviti da idemo još dalje. Izgradićemo flotu jedinstvenu po svojim mogućnostima, konstruisanu da traje dugo, flotu snažne, suverene države", poručio je Putin na paradi, prenosi Tas.

Naša Mornarica obezbeđuje zemlju, njene nacionalne interese i može da odvrati svakog agresora, rekao je Putin u Sankt Peterburgu.
Kako kaže, garancija tome su jedinstvena oružja koja Rusija poseduje, ali ističe da je važnija hrabrost i standardi, kao i ljubav prema otadžbini koju mornari imaju.
"U vreme gorkih izazova, mornari su spremni da daju živote za svoj brod, svoj narod i svoju otadžbinu", rekao je Putin.

U glavnoj manifestaciji angažovano je oko 4.000 vojnika, 43 broda i 41 helikopter i avion koji predstavljaju Severnu, Baltičku, Crnomorsku, Tihookeansku i Kaspijsku flotilu, prenosi Sputnjik.
Oni će ploviti i leteti u svečakom stroju u Sankt Peterburgu i u Kronštatu.

Prvi put na paradi učestvuju i brodovi drugih država kao što su fregata Ratne mornarice Indije "tarkaš" i razarač "siang" Ratne moranarice Kine.
Obeležavanje će biti završeno svečanim vatrometom iznad Neve, a parade se održavaju danas i u drugim ruskim gradovima.   

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.