Izvor: RTS, 26.Mar.2022, 10:25

Da li je Rusija obavila tajnu "operaciju virus" u Italiji za vreme pandemije

Misija ruske delegacije u Italiji tokom druge polovine marta 2020. godine, kada je Italija bila pogođena prvim i najžešćim talasom pandemije kovida 19, javnosti je bila predstavljena kao pomoć bolnicama i staračkim domovima iz Rusije a danas predstavlja misteriju i sumnja se da se radi o operaciji ruskih tajnih službi.
U martu 2020. godine, ruski predsednik Vladimir Putin, organizovao je pomoć za severnu Italiju koja je u tim danima bila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najteže pogođena epidemijom novim virusom.

Sto četvoro ruskih državljana, medicinskih radnika, vojnika i tajnih agenata, zvanično je došlo u Milano i Bergamo kako bi učestvovali u međunarodnoj misiji pomoći ovoj zemlji u borbi protiv virusa.
Ovih dana se italijanski mediji bave spekulacijama da je zapravo ta misija bila pokriće za neke tajne radnje ruske vojske i njihovih, kako ih nazivaju, "007 agenata" koji su ostali u Milanu.
Dnevni list Korijere dela sera objavio je istraživanje koje pokazuje da se deo ruske delegacije, koja je stigla polovinom marta u Italiju, vratio tek nakon dva meseca i da te osobe nisu posetile ni infektivnu bolnicu Luiđi Sako u Milanu, ni tadašnju crvenu zonu u Lodiju i Bergamu, niti sedište Regiona Lombardije koja je bila zadužena za upravljanje kovid krizom na severu Italije.
Misiju je ugovorio tadašnji premijer Italije Đuzepe Konte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i 104 osobe koje su sletele u Rim, vojnim vozilima su prebačene u Lombardiju.
Među njima je bilo 32 lekara i medicinskih radnika dok su ostali bili generali i članovi ruske tajne službe, što italijanska vlada ili nije razumela ili je potpuno ignorisala, piše Korijere.
Putinov saradnik na čelu konzulata u MilanuPri dolasku u Milano čitava delegacija je provela dan u ruskom konzulatu u kvartu San Siro, koji vodi Aleksej Vladimirovič Paramonov, bliski Putinov saradnik i centralna figura spoljne politike, koji je prethodnih dana zapretio Italiji zbog ekonomskih sankcija ka Rusiji.
"Radi se o evidentnoj anomaliji jer ne samo što su Rusi ušli na teritoriju NATO-a već su tu i ostali dva meseca u vrlo dramatičnom periodu u kome su Italijani bili zatvoreni u kuće sa potpuno neizvesnom budućnošću. To im je omogućilo ulazak u nekoliko italijanskih kasarni u blizini aerodroma Orio al Serio kod Bergama, u bolnice i na druga mesta u kojima se nalaze poverljivi podaci.", navodi list.
Dodaje i da su 72 ruska državljanina su došli u Italiju isključivo radi sanifikacije staračkim domova kao i ulica i trgova te su bili praćeni od strane italijanske policije, ali ko zaista može da se zakune da nisu došli u Italiju iz drugih razloga kao što je špijunaža".
"Direktori agencija unutrašnje i spoljne obaveštajne agencija Aise i Aisi, uveravaju javnost da nikada nije došlo do bilo kakvih ilegalnih radnji ruske delegacije sem u 'sanitarnim uslovima'", naveo je bivši italijanski premijer Konte, dodajući da mu se bilo kakve insinuacije i pretpostavke o ko zna kakvim radnjama ruske delegacije čine neprimerenim.
S obzirom na činjenicu da su 72 osobe pripadale ruskoj vojsci i tajnim službama, tadašnji komesar policije Serđo Brako tražio je maksimalnu pažnju policijskih snaga u nadgledanju konzulata u zoni San Siro i u toku kretanja Rusa na teritoriji Italije. Kontrola, da se radilo samo o medicinskim radnicima, ne bi bila potrebna.
Koji je zaista bio razlog dolaska svih tih vojnika i pripadnika tajnih službi koji nisu imali nikakve veze sa pandemijom niti su posetili bolnicu u Bergamu kao ni bolnice u Milanu za sada se ne zna. Ono što se zna jeste da je ta misija koštala Italiju tri miliona evra. Ostalo ostaje tajna a kako zaključuje Korijere dela sera: Sada je i kasno.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija obavila tajnu misiju u Italiji za vreme pandemije?

Izvor: B92, 26.Mar.2022

U martu 2020. godine, ruski predsednik Vladimir Putin, organizovao je pomoć za severnu Italiju koja je u tim danima bila najteže pogođena epidemijom...Misija ruske delegacije u Italiji tokom druge polovine marta 2020. godine, kada je Italija bila pogođena prvim i najžešćim talasom pandemije kovida...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.