I sedma runda dijaloga Beograda i Prištine o dinaru završena bez dogovora

Izvor: VOA, 15.Maj.2024, 19:51

I sedma runda dijaloga Beograda i Prištine o dinaru završena bez dogovora

BRISEL — Sastanak glavnih pregovarača Srbije Petra Petkovića i Kosova Besnika Bisljimija u sklopu nove runde dijaloga uz posredovanje Evropske unije o korišćenju dinara na Kosovu završen je u sredu u Briselu bez dogovora. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se nije došlo do rešenja za dinar i istakao da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge. "Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila", rekao je Dodao je da srpska strana nije zatvorila vrata "jer želi rešenje", kao i da će doći u Brisel koliko god puta bude trebalo. "Sastanak je propao jer nije bilo spremnosti na srpskoj strani da razgovara o predlogu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka", rekao je pregovarač Kosova Bisljimi. On je kazao i da više neće biti susreta u okviru dijaloga u vezi sa ovom temom. Sedma runda dijaloga o zabrani upotrebe dinara održana je nakon isteka prelaznog perioda koji je Centralna banka Kosova (CBK) odredila za početak primene svoje uredbe, što podrazumeva i mere protiv onih koji za gotovinske transakcije ne koriste evro. Portparol Evropske komisije Peter Stano poručio je, uoči nove runde dijaloga, da EU očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis. Stano je rekao i da, iako je tema sastanka dinar, EU ne propušta priliku da prenese svoje poruke, ali i nezadovoljstvo određenim akcijama. "Evropska unija nastavlja da ponavlja svoj poziv za punu i bezuslovnu primenu svih sporazuma iz dijaloga, uključujući i taj o zvaničnim posetama", istakao je Stano. U izveštaju su korišćeni materijali agencije FoNet
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Beograd i Priština nisu spremni za postizanje kompromisnog sporazuma o pitanju dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Maj.2024

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je danas, posle sedme runde dijaloga Beograda i Prištine o pitanju upotrebe dinara na Kosovu, da strane nisu spremne za postizanje kompromisnog sporazuma, ali da će sazvati još jedan sastanak na tu temu čim pokažu da su promenile stav.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.