DODIK I PUTIN ISTOMIŠLJENICI O OHR

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK I PUTIN ISTOMIŠLJENICI O OHR

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sinoć u Beogradu sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom.

"Razgovarali smo o nizu pitanja. Putin se interesovao o političkoj situaciji u BiH i o Dejtonskom sporazumu. Raduje nas i delimo stav Rusije o pitanju Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je zadovoljan sastankom sa Putinom, da je sastanak bio veoma dobar i uspešan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << te da se videlo da ruski premijer poznaje situaciju i u RS i u BiH. Premijer Rusije preneo je stav da je došlo vreme za tranziciju OHR, da se Dejtonski sporazum mora poštovati, kao i da svaka vrsta dogovora u BiH mora da bude bez nametanja sa strane.

"Njegova posvećenost očuvanju Dejtonskog sporazuma za nas je veoma važna, kao i njegovi stavovi o razvoju situacije po pitanju OHR. Sada postoji još jače uverenje da smo na zajedničkom putu oko tih pitanja", istakao je Dodik.

Navodeći da su odnosi RS i Rusije veoma dobri i na kulturnom i na obrazovnom planu, Dodik je rekao da se u RS radi na formiranju ruskog univerziteta.

Predsednik RS je rekao da je sa ruske strane dobijena ponuda da se u jednoj banci i preduzeću stipendiranju po dva studenta iz RS u oblasti finansija, za potrebe bankarskog sektora, i tehničkih nauka za potrebe naftne industrije. Od kompanije "Zarubežnjeft" stigla je ponuda za stipendiranje studenata iz Srpske u Rusiji.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je posle susreta sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom da će Srpska sigurno biti uključena u izgradnju gasovoda "Južni tok", kojim će biti obezbeđeno milijardu i po kubika gasa godišnje.

Dodik je sinoć rekao novinarima da je Rusija, pored Srbije, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera RS, gde ima velika kapitalna ulaganja.

On je podsetio da je ruska kompanija "Zarubežnjeft" privatizovala naftnu industriju u Srpskoj i naveo da slede ulaganja u modernizaciju tog sektora.

Predsednik Dodik je naveo da je sa šefom ruske vlade razgovarao o ubrzanju druge tranše ulaganja, te dodao da u aprilu u nadležnim bankarskim strukturama treba da bude donesena odluka i odobrena sredstva da bi otpočela konačna modernizacija naftnog sektora i proizvodnja 4,2 miliona tona nafte.

Dodik je napomenuo da je sa Putinom razgovarao i o realizaciji projekta koncesije za ispitivanje nalazišta nafte u Srpskoj.

Osim predsednika Dodika, u delegaciji Srpske bili su premijer Aleksandar Džombić i ministar industrije i energetike Željko Kovačević.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Milorad Dodik

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.