Bugarska definitivno u Južnom toku

Izvor: S media, 13.Nov.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska definitivno u Južnom toku

Ruski premijer Vladimir Putin dolazi danas u jednodnevnu posetu Bugarskoj, gde će glavna tema njegovih razgovora s bugarskim zvaničnicima biti energetika, a posebno gasovod "Južni tok".

Bugarska vlada saopštila je da će danas potpisati sporazum sa Rusijom o osnivanju zajedničke kompanije za izgradnju i upravljanje bugarskim krakom gasovoda Južni tok.

Sporazum će potpisati ruski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vladimir Putin koji danas boravi u Sofiji.

Putina prebili

Bombe u ambasadama Švajcarske i Bugarske

U sastavu ruske delegacije su i ruski ministar energetike Sergej Šmatko, zamenik ministra inostranih poslova Vladimir Titov, generalni direktor "Rosatoma" Sergej Kirienko, predsednik Upravnog odbora „Gasproma" Aleksej Miler.

Sa bugarske strane u razgovorima će učestvovati potpredsednici vlade Cvetan Cvetanov i Simeon Djankov, ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov, ministar ekonomije i energetike Trajčo Trajkov, životne sredine Nona Karadžova i direktor Bugarskog energetskog holdinga Maja Hristova - saopšteno je iz bugarske vlade.

Gasovod, koji treba da bude pušten u rad 2015. godine, imaće kapacitet transporta do 63 milijarde kubnih metara godišnje. Prirodni gas iz Rusije ići će ispod Crnog mora u Bugarsku i druge evropske zemlje.

Kroz Bugarsku će prolaziti još jedan gasovod - Nabuko, koji grade SAD i Evropska unija. Bugarske vlasti saopštile su da će oba projekta biti komplementarna.

Bugarski mediji preneli su da u Sofiji danas Putina dočekuje i dvadesetak gradjana nezadovoljnih njegovim dolaskom.

Oni strahuju da tokom susreta Putina i Borisova neće biti zaštićen suverenitet Bugarske.

Gradjani koji protestuju nose tri parole "Na srcu mi je Rusija, ali ne želim Putinove kaljuge u Bugarskoj", "Putinska Bugarska" sa slikom Putina i Borisova tokom ranijih susreta, kao i fotografija ubijene ruske novinarke Ane Politkovske.

Protest pod naslovom "Putin van iz Bugarske“ organizuje više udruženja za zaštitu životne sredine i ljudskih prava.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska definitivno u "Južnom toku"

Izvor: Blic, 13.Nov.2010

Bugarska vlada je danas saopštila da će sa Rusijom potpisati sporazum kojim će ubrzati realizaciju projekat gasovoda "Južni tok"...Gasni sporazum dve strane će kasnije danas potpisati premijeri Rusije i Bugarske, Vladimir Putin i Bojko Borisov, prenosi agencija AP iz Sofije. Taj projekat će omogućiti...

Nastavak na Blic...

Bugarska definitivno u "Južnom toku"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2010

SOFIJA -..Bugarska i Rusija potpisale su danas u Sofiji sporazum o zajedničkoj izgradnji bugarskog dela gasovoda "Južni tok"...Sporazum su potpisali izvršna direktorka bugarske energetske kompanije BEH Maja Hristova i predsednik upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler u prisustvu premijera Rusije i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.