Bajden oštro o Hamasu. Nije zaboravio ni Putina; Ako ih ne zaustavimo... VIDEO

Izvor: B92, 20.Okt.2023, 02:58

Bajden oštro o Hamasu. Nije zaboravio ni Putina; "Ako ih ne zaustavimo..." VIDEO

Američki predsednik Džo Bajden osudio je, u svom noćašnjem obraćanju, postupke i Hamasa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bajden je, u govoru iz Ovalnog kabineta, građanima SAD poručio da napadi na Izrael i invazija na Ukrajinu imaju zajedničke motive.

"Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali jedno im je zajedničko - želja da potpuno unište susednu demokratiju", rekao je Bajden.

Bajden je rekao da "nas je istorija naučila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kada teroristi ne plaćaju cenu za svoj teror, kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju još više haosa i smrti i još više razaranja"".

Predsednik SAD je naglasio da, ako SAD ne pomognu da se "zaustavi Putinov apetit za moć i kontrolu u Ukrajini", on se neće zaustaviti tu već će nastaviti sa osvajanjima u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Što se tiče sukoba sa Hamasom, podrška Izraelu je deo američkog cilja da "izgradi bolju budućnost za Bliski istok", rekao je on.

"Američki savezi su ono što nas, Ameriku, čuva", rekao je Bajden i poručio da "izložiti sve to riziku ako odemo iz Ukrajine, ako okrenemo leđa Izraelu — jednostavno nije vredno toga".

On je najavio da će podneti "hitni budžetski zahtev" Kongresu za dopunsko finansiranje Izraela i Ukrajine. "To je pametna investicija koja će se višestruko isplatiti za američku bezbednost", rekao je.

Svet ne može da odustane od rešenja sa dve države u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je američki predsednik Džo Bajden i dodao da "koliko god da je teško, ne možemo odustati od mira. Izrael i Palestinci podjednako zaslužuju da žive u sigurnosti, dostojanstvu i miru".

Bajden je rekao i da mu je "slomljeno srce" eksplozijom bolnice u Gazi, ali i podvukao da Izrael "nije odgovoran".

"Srce mi je slomljeno zbog tragičnog gubitka palestinskog života, uključujući eksploziju u bolnici u Gazi, za koju nisu krivi Izraelci", rekao je on i dodao da "ne možemo zanemariti sudbine nevinih Palestinaca koji samo žele da žive u miru i imaju priliku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Biden: Hamas i Putin imaju isti cilj - uništiti demokraciju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Okt.2023

Američki predsjednik Joe Biden u televizijskom obraćanju naciji osudio je militantnu organizaciju Hamas i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da zajednički motiv stoji iza napada na Izrael i invazije na Ukrajinu. "Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali imaju jednu stvar...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.