A sada i Putin – izdato novo upozorenje

Izvor: B92, 14.Maj.2022, 17:40

A sada i Putin – izdato novo upozorenje

Nastavak planova Finske za podnošenje zahteva za članstvo u NATO mogao bi negativno uticati na odnos između Rusije i Finske.

Na to je svog kolegu Saulija Ninista upozorio ruski predsednik Vladimir Putin.

U saopštenju Kremlja navodi se da je Putin rekao da bi odustajanje Finske "od svoje tradicionalne politike vojne neutralnosti bila greška jer ne postoje pretnje po bezbednost Finske". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ovakva promena spoljne politike zemlje mogla bi negativno da utiče na rusko-finske odnose, koji su se godinama gradili u duhu dobrosusedstva i partnerstva i bili na obostranu korist", rekao je on.

Ninisto je ranije telefonom rekao Putinu da će ta vojno nesvrstana nordijska zemlja, koja ima složenu istoriju sa svojim susedom, u narednim danima "odlučiti da podnese zahtev za članstvo u NATO".

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, dvojica lidera su razgovarala i o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, kao i o mogućnosti postizanja političkog rešenja o tome.

Putin je rekao da su pregovori Moskve i Kijeva obustavljeni zbog "nezainteresovanosti Ukrajine za ozbiljan i konstruktivan dijalog".

Ninisto i premijerka Sana Marin u četvrtak su zajedno podržali kandidaturu Finske za NATO i preporučili da ta zemlja "mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO" kako bi garantovala bezbednost tokom vojnih manevara Rusije u Ukrajini.

Zvanično saopštenje Ninista i Marina o nameri Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO-u očekuje se sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin upozorava Finsku da bi članstvo u NATO-u štetilo odnosima dve države

Izvor: Danas, 14.Maj.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas finskog predsednika Saulija Ninista da bi nastavak planova Finske za podnošenje zahteva za članstvo u NATO mogao negativno uticati na odnos između te dve države.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.