Izvor: B92, 23.Mar.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Putina dobar znak privredi

Beograd -- Poseta ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji predstavlja dobar signal za dodatno unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, kažu privrednici i ekonomisti.

Oni navode da potencijali te saradnje do sada nisu bili iskorišćeni u dovoljnoj meri.

Ekonomista Miroslav Zdravković ocenio je da posle Putinove posete "svakako treba očekivati ruske investicije i realizaciju kredita i s druge strane oporavak našeg izvoza u Rusiju, koji je u januaru imao međugodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rast od gotovo 60 odsto".

"Već od posete Dmitrija Medvedeva 2009. godine, postoji veoma veliki rast izvoza Srbije u Rusku Federaciju, koja je postala druga po značaju, posle Italije, za rast ukupnog izvoza naše zemlje", naglasio je Zdravković.

On dodaje da je "verovatno da ćemo do kraja ove godine postati najveći izvoznik u Rusiju iz regiona bivše Jugoslavije", napominjući da je do sada ubedljivo ispred nas bila Slovenija.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević istakao je da Srbija do sada nije iskoristila mogućnosti koje postoje za izvoz u Rusiju, ukazujući na ogroman raskorak između velikog uvoza energenata iz te zemlje i skromnog izvoza Srbije, koji, ipak, ima tendenciju rasta.

Predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Branislav Grujić kaže da će Putinova poseta dati veliki podsticaj daljem unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije i nalaženju novih načina za povećanje obima zajedničke saradnje.

"Daleko je od toga da Srbija koristi sve mogućnosti u zajedničkoj saradnji, tako da je današnja poseta dobar podsticaj za sve nas da probamo što više da radimo", rekao je Grujić ističući da potencijal za unapređenje odnosa postoji u trgovini, saradnji na zajedničkim projektima, kako na teritoriji jedne, tako i druge države, kao i u nastupu na trećim tržištima.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević istakao je da je poseta ruskog premijera izuzetno korisna za Srbiju "jer utvrđuje dobre odnose koje imamo do sada koje imamo sa Rusima i otvara nove perspektive koje stoje kao potencijali, ali nedovoljno iskorišćeni".

"Mislim da možemo mnogo više posebno u oblastima, kao što je, pre svega, poljoprivreda, povezivanje dela naše automobilske, traktorske industrije sa njima, a siguran sam da možemo i da našu logistiku uposlimo, da budemo kao 'nosač aviona' na ovom delu Balkana, a, takođe, i građevinska industrija je nedovoljno iskorišćena", naveo je on.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da "naša privreda još nije osposobljena da nastupa na veoma zahtevnim zapadnim tržištima, jer nemamo znanje, novac, ni organizacione kapacitete, a naša roba još uvek relativno lako može da se probije na veliko rusko tržište".

Istakavši da je politička klima bitna za razvoj i unapređenje privredne saradnje, počasni predsednik kompanije Tarket Nikola Pavičić ocenio je da sve što je postignuto oko velikih sporazuma iz oblasti energetike između Rusije i Srbije pozitivno utiče na saradnju privatnog ruskog i srpskog kapitala.

"Pored energetske saradnje prava budućnost naših odnosa leži u saradnji privatnog kapitala, ruskog koji treba da dođe u Srbiju i srpskog koji treba da se plasira na rusko tržište", smatra on.

Pavičić je dodao da potvrda gradnje gasovoda "Južni tok" ima strateški značaj za Srbiju jer značajno povećava sigurnost snabdevanja energijom u budućnosti, što je veoma važno za razvoj ekonomije jedne države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.