Zelenski pozdravio smanjenje broja ruskih vojnika, Putin pozvao Zelenskog u Moskvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 17:51

Zelenski pozdravio smanjenje broja ruskih vojnika, Putin pozvao Zelenskog u Moskvu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je pozdravio smanjenje broja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, ali je dodao da će Kijev ostati na oprezu.

Rusija je prethodno saopštila da je naredila povlačenje vojnika u bazu iz oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, javio je Rojters.

"Smanjenje broja trupa na našoj granici proporcionalno smanjuje tenzije", napisao je Zelenski na Tviteru.

"Ukrajina je uvek budna i na oprezu, ali ipak pozdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svaki korak koji vodi umanjenju vojnog prisustva i deeskalaciji situacije u Donbasu", dodao je on.

Putin uzvratio poziv Zelenskom, pozvao ga u Rusiju

Predsednik Vladimir Putin poručio je danas da je Rusija spremna da bude domaćin ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom kad god njemu odgovara.

Putin je rekao da će Moskva, ukoliko Ukrajina želi da oživi odnose sa Rusijom to samo pozdraviti i da je on u svakom trenutku spreman za diskusiju sa Zelenskim o poboljšanju bilateralnih odnosa dve zemlje, prenosi agencija TASS.

Ruski lider je dodao i da ako Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba najpre da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek nakon toga i sa rukovodstvom Rusije.

Putinov poziv Zelenskom usledio je nakon što je ukrajinski predsednik u utorak „izazvao“ ruskog lidera da se sretnu bilo gde na istoku Ukrajine i razgovorom okončaju konflikt u regionu Donbasa.

Zelenski je pozvao u video-poruci predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu.

"Odlazim tamo svakog meseca. Gospodine Putine! Spreman sam da idem i korak dalje i pozovem vas da se sretnemo u bilo kojem delu ukrajinskog Donbasa, gde se vodi rat", poručio je Zelenski predsedniku Rusije.

Moskva: Kijev pojačava napetosti u Donbasu zbog NATO

Ukrajina doprinosi eskalaciji tenzija u Donbasu da bi napredovala u procesu pridruživanja NATO, izjavila danas je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, aktiviranje napora Kijeva vezano je za predstojeći samit NATO, prenosi Tass.

„Prema našem mišljenju, tokom ovog samita Ukrajina planira da dobije akcioni plan za članstvo u alijansi...Eskalaciju tenzija na liniji kontakta u Donbasu uspostavio je Kijev da bi dobio ovaj akcioni plan i dobio članstvo“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je dodala da takve poteze Kijeva ne podržavaju sve članice bloka, kao i da ukrajinsko rukovodstvo, političke ličnosti i diplomate „zahtevaju od država NATO da pristanu na takav plan'' i da im ''praktično daju ultimatum“.

Moskva takve akcije Kijeva smatra greškom i neće olakšati regulisanje sukoba na istoku Ukrajine, naglasila je Zaharova.

Lideri LNR i DNR spremni za razgovor sa Zelenskim

Lider samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike Leonid Pasečnik i Denis Pušilin izjavili su da su spremni da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom Vlolodimirom Zelenskim na kontakt liniji u Donbasu.

„Spreman sam da se sretnem na bilo kojoj tački kontakt linije, upravo one linije koja preko noći može postati 'crvena' i tada će biti kasno za razgovor. Gde? Bilo gde: kod Sčastja, Stanice, Zolotoja... Ako postoji iskrena želja za mirom, mesto će se naći!“, rekao je Pasečnik za Sputnjik.

I šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin pozvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da održe razgovore na kontakt liniji u Donbasu.

„Pozivam vas, gospodine Zelenski, da ne pozivate lidere trećih zemalja na kontakt liniju, već bolje da sami odete tamo na iskren i otvoren razgovor s nama“, rekao je Pušilin u video-poruci predsedniku Ukrajine, koja je objavljena na njegovom zvaničnom sajtu.

On je dozvolio i mogućnost pregovora u onlajn formatu.

„Ako ipak nemate hrabrosti da posetite kontakt liniju lično, Leonid Ivanovič (Pasečnik) i ja smo spremni za onlajn debate sa vama“, dodao je Pušilin.

Zelenski je u utorak u video-poruci pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu u Donbasu, podseća Sputnjik.

Predsednik Rusije odgovorio je da sa ukrajinskim liderom u bilo kojem trenutku u Moskvi može da razgovara o bilateralnim odnosima, međutim, ukoliko Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek posle sa predstavnicima trećih zemalja, uključujući i Rusiju, dodaje Sputnjik.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija najavljuje povlačenje trupa, Ukrajina skeptična

Izvor: Deutsche Welle, 23.Apr.2021, 11:27

Rusija navodno namerava da povuče trupe na granici sa Ukrajinom, ali ukrajinski i zapadni posmatrači su sumnjičavi. Oni procenjuju da bi Moskva brzo mogla da bude spremna za ofanzivu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.