1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Rusija najavljuje povlačenje trupa, Ukrajina skeptična

23. april 2021.

Rusija navodno namerava da povuče trupe na granici sa Ukrajinom, ali ukrajinski i zapadni posmatrači su sumnjičavi. Oni procenjuju da bi Moskva brzo mogla da bude spremna za ofanzivu.

https://p.dw.com/p/3sSfM
Foto: picture alliance/dpa/Russian Defence Ministry

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je povlačenje trupa sa ukrajinske granice. Tokom posete Krimu on je naglasio da su ciljevi vojnih vežbi postignuti i da će jedinice u petak započeti povlačenje.

Za sada je nejasno da li će biti povučeni svi vojnici i svo oružje sa položaja u blizini granice sa Ukrajinom i da li će novoformirani vojni kampovi biti razmontirani. Neki sistemi naoružanja trebalo bi da ostanu u bazi kod Voronježa do početka manevara „Zapad 2021“ s Belorusijom na jesen, rekao je Šojgu.

Zbog razmeštanja ruske vojske na granici s Ukrajinom i na spornom poluostrvu Krim, brojni posmatrači polazili su od pretpostavke da Rusija priprema ofanzivu.

-pročitajte još: Da li Rusija sprema invaziju na Ukrajinu?

Nedovoljno trupa za napad

Stručnjaci Međunarodne krizne grupe sa sedištem u Briselu u izveštaju objavljenom 20. aprila pišu: „Uprkos stacioniranja ruskih tenkova na granici, izgleda da je mala verovatnoća da će doći do krvavih sukoba kakvi su potresli Donbas u periodu od 2014. do 2015. godine.“ Broj jedinica i njihovo pozicioniranje jesu razlog za zabrinutost, smatra briselska nevladina organizacija, ali dodaje i da se to ne uklapa u pripreme za ofanzivu.

Međunarodna krizna grupa podsetila je da su posmatrači dugo verovali da je Moskva zadovoljna time da u Ukrajini ostane status kvo. Sporazumi iz Minska, kojima su početkom 2015. okončane krvave borbe i o kojima se pregovaralo kada je Kijev bio izložen snažnom pritisku ruske vojske, od koristi su, kažu, za „predstavnike Rusije“ u Donbasu. „Ali, nedavno pomeranje trupa i ruska retorika mogli da ukazuju na to da (Rusija) pokušava da prisili Ukrajinu na ustupke“, ocenjuju briselski analitičari.

Infografik Karte Russlands Armee an der Grenze zur Ukraine EN

Koliko je ruskih vojnika u stanju pripravnosti?

Kijev je saopštio da se na granici sa Ukrajinom i Krimom nalazi više od 80.000 vojnika, a 14. aprila ukrajinski ministar obrane Andrij Taran najavio je da bi uskoro moglo da ih bude i 110.000. Istog dana, američki predstavnik u OEBS-u izjavio je da je Rusija na granicu s Ukrajinom i Krimom, uz snage koje su tamo prethodno stacionirane, prebacila dodatnih 15.000 do 25.000 vojnika.

Ove sedmice list „Vol stri džornal“ objavio je da američka vlada pretpostavlja da se tamo nalazi 80.000 ruskih vojnika i da je njihov broj „otprilike dvostruko veći nego pre četiri nedelje“. Evropska unija polazi od pretpostavke da je na granici sa Ukrajinom i Krimom stacionirano ukupno 100.000 ruskih vojnika.

Prema navodima Ministarstva odbrane u Kijevu, ukrajinske oružane snage brojale su u februaru ove godine 195.000 vojnika, od kojih je 40.000 bilo angažovano u operacijama u Donbasu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je 21. aprila zakon koji omogućava brže pozivanje rezervista. Kijev ima značajan broj rezervista. Oko 400.000 Ukrajinaca već je učestvovalo u borbenim zadacima u Donbasu.

-pročitajte još: Da li se Bajden pomirio sa aneksijom Donbasa?

Nove ruske vojne baze

Međutim, kada je u pitanju moderno vođenje rata, broj vojnika sam po sebi malo govori. Važni su i broj i vrsta naoružanja, organizacija jedinica i njihova logistika, ali i rezerve goriva i municije. A tu je Rusija napravila skok. Evropska unija je tako objavila da Rusija gradi poljske bolnice, a „Vol strit džornal“ izveštava o stacioniranju borbenih aviona Su-30 na Krimu. Satelitski snimci takođe pokazuju da su na tom poluostrvu raspoređene vazduhoplovne snage, borbeni helikopteri, izviđački dronovi i oprema za elektronsko vođenje rata.

Grupa nezavisnih ruskih blogera koja sebe naziva „Conflict Intelligence Team“ (CIT) takođe je otkrila novi kamp ruske vojske južno od Voronježa. Iako je kamp udaljen oko 250 kilometara od istočne granice Ukrajine, veliki deo tamošnje vojne opreme dolazi iz centralne ruske vojne oblasti, odnosno sa područja koja su „na stotine, pa i hiljade kilometara“ udaljene od Voronježa. Prema istraživanju, kamp je postavljen na mestu koje je najbliže ukrajinsko regionu oko Harkova i delu Luganske oblasti pod kontrolom Kijeva. Blogeri CIT zato pretpostavljaju da to više ukazuje na ofanzivni, nego na defanzivni karakter jedinica. Pored toga, CIT je otkrio da su padobranci iz Pskova oklopnim transporterima prebačeni na sever Krima. Postoje i izveštaji da Rusija premešta brodove Kaspijske flote u Azovsko more.

Satelitski snimak na kojem se vide ruske jedinice stacionirane na Krimu
Satelitski snimak na kojem se vide ruske jedinice stacionirane na KrimuFoto: Satellite image 2021 Maxar Technologies via REUTERS

Nemački magazin „Špigel“ izveštavao je o dve nove vojne baze ruske vojske u blizini Marfivke na Krimu. Na satelitskim snimcima iz aprila vidi se veliki broj vozila i aktivnosti na mestima na kojima sredinom marta nije bilo ničega. Pored smeštajnih kapaciteta, u ograđenim delovima u redovima je parkirano više od hiljadu vojnih vozila.

Rusija u stanju da pokrene vojnu ofanzivu za nekoliko sedmica

U intervjuu za DW, bivši američki general Ben Hodžes nije isključio mogućnost eskalacije nasilja između ruskih i ukrajinskih snaga u regionu Donbasa. Hodžes, koji sada kao ekspert radi za vašingtonski trust mozgova Centar za evropsku političku analizu (CEPA), za DW kaže: „Više ne verujem da je ovo samo pokazivanje mišića. Kad pogledam opseg utvrđivanja i stacioniranja jedinica, vrstu naoružanja i propratne opreme, kao i logistiku i činjenicu da se brodovi ratne mornarice prebacuju iz Kaspijskog u Crno more, onda je ovo više od puke vežbe.“

Filip Karber, predsednik instituta Fondacija Potomak iz Arlingtona u Virdžiniji, takođe smatra da ovo više nije puka demonstracija sile Rusije. „Ovo je priprema za veliku ofanzivu“, tvrdi Karber za „Vol stri džornal“ i naglašava da on time ne prognozira napad, ali da će, smatra, Rusija za dve sedmice biti u stanju da ga izvrši.

To se uklapa u procene rukovodstva u Kijevu. „Ne znamo sa sigurnošću da li će Moskva započeti novu fazu agresije na Ukrajinu, ali znamo da će za nekoliko nedelja ona biti u stanju za to“, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Vojni posmatrači podsećaju da su vremenski uslovi tokom proljeća nepovoljni za ofanzivu. Ali situacija bi mogla da se promeni već u maju, kada je zemljište suvo i kada teška vojna oprema može lakše da se premešta.

Mariupolj: život sa strahom

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.