Izvor: RTS, 09.Feb.2023, 07:04

Zelenski: Neke evropske zemlje spremne da nam pošalju avione; Putin: Rusija nije započela neprijateljstva u Ukrajini

Rat u Ukrajini 351. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, posle Londona i Pariza, prisustvovao je samitu lidera EU u Briselu, gde se obratio i Evropskom parlamentu. Objava na blogu američkog novinara, koji tvrdi da iza eksplozija na Severnom toku stoje SAD, trebalo bi da postane osnova za međunarodnu istragu, poručuje Moskva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na evropskoj turneji, tokom koje od evropskih saveznika traži dodatnu vojnu pomoć i isporuke savremenog naoružanja i municije.

Zelenski je juče boravio u Londonu, gde se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, kao i sa kraljem Čarlsom Trećim. Obratio se i Britanskom parlamentu, zahvalivši na dosadašnjoj pomoći.
Jedna od glavnih tema razgovora Zelenskog i Sunaka bilo je obezbeđivanje naprednih, borbenih aviona Kijevu. Tim povodom iz Londona je poručeno da je prvi korak koji bi mogao da vodi ka obezbeđivanju aviona – obuka ukrajinskih pilota za upravljanje NATO avionima na proleće.
Zelenski je sa Sunakom obišao i ukrajinske vojnike, koji se nalaze na obuci za upravljanje tenkovima "čelendžer 2".
U sklopu evropske turneje, Zelenski je otišao i u Pariz, na večeru "iza zatvorenih vrata" sa predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
I Makron i Šolc su poručili da se nastavlja podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, a nemački kancelar je naglasio i da je Ukrajini mesto u evropskoj porodici. 
Očekuje se da će ukrajinski predsednik danas otputovati u Brisel na Samit lidera zemalja članica EU, od kojih će zatražiti više oružja za borbu protiv Rusije i ubrzano napredovanje Kijeva u procesu pridruživanja EU, potvrdio je jedan visoki ukrajinski zvaničnik, prenosi Rojters.
U međuvremenu, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da bi zapadni partneri prvu turu borbenih tenkova "leopard 2" mogli da isporuče Ukrajini u prva tri ili četiri meseca ove godine.
I premijer Portugalije Antonio Kosta izjavio je da je počela popravka nekoliko portugalskih tenkova "Leopard 2", te da će tri takva tenka sledećeg meseca biti poslata u Kijev.
Povodom najnovijih aktivnosti Kijeva na obezbeđivanju dodatnog naoružanja sa Zapada, Moskva upozorava da će sve oružje koje bude isporučeno Ukrajini biti i uništeno.
Ruska ambasada u Londonu upozorila je britanske vlasti da ne šalju borbene avione u Ukrajinu, ističući da bi takav potez imao "vojne i političke posledice po evropski kontinent i ceo svet", prenosi Tas.
Jučerašnji dan obeležile su nove tenzije na relaciji Moskva–Vašington, nakon što je nagrađivani američki novinar objavio tvrdnje da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena.
Moskva je pozvala SAD da se izjasne o svojoj ulozi u ovoj eksploziji, dok Vašington demantuje ove navode, ističući da je reč o potpunoj laži.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ofanziva ruskih snaga na Istoku; Zelenski konstantno ubeđuje Šolca da pomogne; Putin: Rusija nije započela neprijateljstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023

Rat u Ukrajini 351. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, posle Londona i Pariza, prisustvovao je samitu lidera EU u Briselu, gde se obratio i Evropskom parlamentu. Objava na blogu američkog novinara, koji tvrdi da iza eksplozija na Severnom toku stoje SAD, trebalo bi da postane osnova za međunarodnu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.