Zbogom Angela, i sve u vezi nje; Ko hoće u Nemačku doživeće šok

Izvor: B92, 12.Dec.2023, 15:23

Zbogom Angela, i sve u vezi nje; Ko hoće u Nemačku doživeće šok

CDU, stranka Angele Merkel, iako ima 32 odsto podrške birača i uverljivo je najjača stranka Nemačke, više nije ista.

Stranka, koja je bila prepoznatljiva po politikama koje je 2005–2021. vodila i promovisala kancelarka Angela Merkel, sada je postala politička platforma koja upravo i oficijelno usvaja potpuno drugačiju retoriku o temeljnim vrednostima u društvu.

Kada je davne 2000. godine jedan od lidera CDU Fridrih Merc pokušao da plasira teze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako je u Nemačkoj potrebno izgraditi dominantnu nemačku kulturu u kojoj će imigranti morati da disciplinovano slede pravila koegzistencije, politički duhovi u Nemačkoj toliko su se uzbudili da je Merc morao da napusti CDU, a njegove stranačke kolege bile su užasnute njegovim “nazadnim“ idejama.

Ali, samo 23 godine od tada, CDU je pripremio novi temeljni program stranke u kom se na prvoj stranici insistira na nemačkoj dominantnoj kulturi.

S obzirom na to da danas sa 32 odsto CDU ima veću podršku birača nego SPD (14 posto) i Zeleni (15) zajedno, glavni konkurent im je ekstremno desni AfD sa 21 odsto, čini se da glavni favorit na sledećim federalnim izborima predvodi jedan od krupnih i presudnih zaokreta u nemačkoj politici, koji će imati značajan uticaj na međunarodnoj političkoj sceni.

CDU je shvatio da imaju novu pobedničku retoriku za povratak na vlast i nema sumnje da će je politički eksploatisati bez obzira na posledice.

Nije jasno šta tačno žele da postignu, ali je jasno da u CDU svesno žele da raskrste s političkim principima koji su vladali u eri Angele Merkel.

Prema pisanju Bilda, CDU insistira da u Nemačkoj nemačka kultura mora biti priznata i prepoznata kao dominantna “bez ako ili ali“ i da mora “uključivati zajedničku svest o pripadnosti domu“.

Bild navodi da tako CDU staje na kraj multikulturalnim snovima i želi crno-crveno-zlatnu renesansu.

Ubuduće će, prema priručniku CDU-a, tako, svaki Nemac imati pravo na “jasno očekivanje da imigranti poštuju nemačke vrednosti i zakone.

Jedno od pitanja koje pokreće novi temeljni program CDU-a su obavezni kursevi jezika. Svako dete starije od četiri godine moraće proći obavezni jezički test.

CDU, nadalje, najavljuje da će novi nemački identitet štititi uz pomoć naprednog sistema nadzora nalik panevropskom antiimigrantskom Big Broderu.

Ubuduće će, takođe, svi tražioci azila morati da podnesu zahteve izvan Evrope, umesto da dolaze u Nemačku i čekaju rešenje mesecima.

Oni pak tražioci azila za koje se dokaže da su im životi ugroženi biće distribuirani kroz celu EU na osnovu dogovorenih kvota. Ovo rešenje imaće dramatične posledice na zajedničku politiku EU prema migrantima.

Takođe, kako tvrdi Bild, nova CDU načela su i:

- pravi nemački umesto rodnog jezika u svim telima vlasti, školama, univerzitetima i drugim državnim institucijama kao te u javnom prostoru;

- obavezna “socijalna godina“ za sve one koji napuštaju školu;

- znatno podizanje nivoa dohotka iznad kojeg se primjenjuje najviša poreska stopa;

- podizanje granice za odlazak u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.