Za grupne zahteve i mlađe od 18 godina besplatne grčke vize?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za grupne zahteve i mlađe od 18 godina besplatne grčke vize?

BEOGRAD - Svi mlađi od 18 godina, kao i građani Srbije koji podnose zahtev za grupne vize biće razmatrani kao kandidati za dobijanje besplatnih viza, izjavio je danas ambasador Grčke u Beogradu Hristos Panagopulos.

"Grčka je prva zemlja koja praktično počinje da sprovodi inicijativu koju je politički usaglasilo 17 zemalja EU 6. maja u Parizu, a instrukcije za ovu inicijativu, koja je stupila na snagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << juče, konzularno odeljenje grčke ambasade u Beogradu dobilo je iz Atine", rekao je Panagopulos.

Grčki ambasador je naglasio da će ovo praktično značiti da "svi iz pomenutih kategorija mogu da dobiju besplatne vize, ali da to ne znači da će ih i dobiti", kao i da će svaki slučaj biti razmatran posebno.

On je, međutim, dodao da će se grčko predstavništvo u Beogradu truditi da maksimalno izađe u susret srpskim građanima ne samo zbog predstojeće turističke sezone već i zbog tradicionalne istorijsko-ekonomsko-političke povezanosti dve zemlje.

Grčki konzul Nikolas Jotopulos naveo je da je prošle godine oko 300.000 građana Srbije dobilo vize za Grčku, a da je dve trećine od tog broja grupno konkurisalo.

"Grčka je prva na listi zemalja EU po broju izdatih viza građanima Srbije. Primera radi, druga zemlja na toj listi prošle godine je izdala svega 16.000 viza Srbima", rekao je Jotopulos.

On je dodao da se ovim pozitivnim iskorakom neće rešiti problem ponude i potražnje, jer je potražnja još uvek mnogo veća od kapaciteta koje grčka država ima.

"Dnevno dobijemo oko 2.000 zahteva za vizu u našim konzulatima u Beogradu i Nišu, a od toga bude oko 1.000 individualnih zahteva. Trudimo se da ih "slučaj po slučaj", što nalaže šengenski vizni režim, rešimo u što kraćem roku", istakao je Jotopulos.

Grčki konzul i ambasador naglasili su da se Grčka "bori za ukidanje viznog režima za građane Srbije, kao i za ubrzavanje njene evropske integracije".
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.