Vulin sa norveškim ministrom o političko-bezbednosnoj situaciji

Izvor: RTS, 02.Dec.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin sa norveškim ministrom o političko-bezbednosnoj situaciji

Ministar Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom odbrane Norveške Frankom Bake-Jensenom. Tokom susreta ministri su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, skandinavskom regionu i arktičkom pojasu, saopštilo je resorno ministarstvo.
Aleksandar Vulin je istakao da je Republika Srbija vojno neutralna zemlja i da neće ulaziti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO niti bilo koji drugi vojni savez.

Naglasio je da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova jer to predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 UN.
"Jednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osetljivu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu. Za Srbiju je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije", istakao je Vulin.
Srpski i norveški ministar su se saglasili da je dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane dve zemlje veoma razvijena kao i da ima prostora za njeno dalje unapređenje.
Vulin je istakao da je Kraljevina Norveška za Srbiju jedna od najznačajnijih zemalja u ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblasti vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane.
Zahvalio je ministru Bake-Jensenu na donacijama za doopremanje srpske lake poljske bolnice, razvoj Centra ABHO u Kruševcu, Regionalne inicijative za napredno distributivno učenje kao i na dosadašnjoj finansijskoj pomoći u sprovođenju aktuelnog projekta Povereničkog fonda NATO-a.
Aleksandar Vulin koji je dočekan uz najviše državne i vojne počasti boravi u poseti Kraljevini Norveškoj na poziv svog kolege Franka Bake-Jensena.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: Srbija neće da postane član nijednog vojnog saveza

Izvor: Danas, 02.Dec.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je, nakon sastanka sa norveškim kolegom Frankom Bake-Jensenom, da će "Srbija nastaviti politiku vojne neutralnosti i da ne želi da postane član nijednog vojnog saveza, ali da svakako hoće i može da čuva svoju nezavisnost i suverenost, i da svojim jačanjem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.