Vulin: Srbija neće u NATO, niti bilo koji drugi vojni savez

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija neće u NATO, niti bilo koji drugi vojni savez

Srbija je vojno neutralna zemlja i neće ulaziti u NATO niti bilo koji drugi vojni savez, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u Oslu, gde boravi na poziv norveškog kolege Franka Bake-Jensena.

Vulin je naglasio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova jer to, kako je istakao, predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je naveo da jednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osetljivu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu.

Za Srbiju je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, istakao je Vulin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin i Bake-Jensen razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, skandinavskom regionu i arktičkom pojasu.

Srpski i norveški ministar su se saglasili da je dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane dve zemlje veoma razvijena kao i da ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Vulin je istakao i da je Kraljevina Norveška za Srbiju jedna od najznačajnijih zemalja u ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblasti vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane.

Zahvalio se Bake-Jensenu na donacijama za dopremanje srpske lake poljske bolnice, razvoj Centra ABHO u Kruševcu, Regionalne inicijative za napredno distributivno učenje kao i na dosadašnjoj finansijskoj pomoći u sprovođenju aktuelnog projekta Povereničkog fonda NATO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin sa norveškim ministrom o političko-bezbednosnoj situaciji

Izvor: RTS, 02.Dec.2019

Ministar Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom odbrane Norveške Frankom Bake-Jensenom. Tokom susreta ministri su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, skandinavskom regionu i arktičkom pojasu, saopštilo je resorno ministarstvo. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.