Vučić primio akreditive novih ambasadora Norveške, Grčke, Mjanmara, Kazahstana i Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić primio akreditive novih ambasadora Norveške, Grčke, Mjanmara, Kazahstana i Crne Gore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma kojima kralj Harald Peti imenuje Jerna Eugena Jelstada za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Norveške, a on je u razgovoru preneo da je za Norvešku važna stabilnost regiona i Evrope.

Predsednik Vučić je, uz dobrodošlicu, izrazio uverenje da će sa ambasadorom Jelstadom imati uspešnu saradnju na daljem razvoju odnosa između Srbije i Norveške.

Dvojica sagovornika su konstatovali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilateralne odnose karakteriše razvijen politički dijalog i velike mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je zahvalio na podršci Norveške evropskom putu Srbije, kao i na donacijama i razvojnoj pomoći i izrazio interes za saradnju u novim projektima, poput programa za mlade preduzetnike, koji pomažu ekonomskom rastu i izgradnji preduzetničkog duha.

Ambasador Jelstad je u razgovoru preneo da je za Norvešku važna stabilnost našeg regiona i Evrope i, s tim u vezi, rekao da je impresioniran regionalnim inicijativama predsednika Vučića, posebno poslednjom o slobodnom kretanju ljudi, usluga, robe i kapitala na Zapadnom Balkanu.

S obzirom na to da je za Srbiju jedan od ključnih prioriteta afirmacija regionalne saradnje i jače ekonomsko povezivanje u regionu, predsednik Vučić se interesovao za iskustva Nordijskog saveta, kao jedinstvenog primera jake regionalne saradnje.

Dvojica sagovornika su razgovarali o regionalnoj situaciji, posebno o dijalogu Beograda i Prištini.

Novi ambasador Republike Grčke Jorgos Diakofotakis

Predsednik Vučić je, prilikom ceremenije primopredaje akreditivnih pisama, poželeo uspešan diplomatski mandat i novom ambasadoru Republike Grčke Jorgosu Diakofotakisu.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na podršci evropskom putu naše zemlje i naglasio da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Grčka uživa veliko poštovanje srpskog naroda.

On je istakao da vekovne veze i prijateljstvo Srbije i Grčke, kao i srpskog i grčkog naroda, odlikuju bliskost i čvrstina, i da su mnogo puta potvrđeni primerima solidarnosti u najtežim istorijskim trenucima.

Predsednik Vučić i ambasador Diakofotakis su izrazili nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke. Očekuje se da treća sednica tog Saveta bude održana u decembru u Atini. Tom prilikom bi bila potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da se u narednom periodu poveća ekonomska saradnja dveju zemalja, kao i da se ojačaju saobraćajne veze. Oni su istakli i značaj saradnje dveju zemalja kroz format Kvadrilaterale sa Rumunijom i Bugarskom, koji je, osim kroz inicijative za infrastrukturno i energetsko povezivanje, rezultirao i predlogom za zajedničku organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Novi ambasador Republike Mjanmarske Unije Turein Tan Zin

Ambasador Republike Mjanmarske Unije Turejn Tant Zin predao je akreditivna pisma predsedniku Vučiću, koji mu je poželeo dobrodošlicu i izrazio podršku za budući rad u Beogradu, kako bi dve zemlјe, na temelјu dobrih političkih odnosa, razvijale raznovrsnu saradnju, posebno ekonomsku.

Predsednik Vučić je podsetio na to da su dve zemlјe imale intenzivnu saradnju prilikom uspostavlјanja diplomatskih odnosa krajem 1950, i koja je na najbolјem putu da ponovo osnaži.

Ambasador Tant Zin je izrazio interes Mjanmara za saradnju na industrijalizaciji zemlјe, posebno za transfer tehnologije, saradnju u sektoru rudarstva i energetike, kao i šumarstva i polјoprivrede.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je za ekonomske odnose dveju zemalјa od velikog značaja dugogodišnje uspešno poslovanje kompanije "Invest-Import" iz Beograda, koja od 1956. ima predstavništvo u Jangonu i koja može da bude primer o velikim mogućnostima poslovanja u Majnmaru.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za principijelan stav te prijatelјske zemlјe o nepriznavanju tzv. Kosova. "To je od najvećeg značaja za državne i nacionalne interese Srbije, ali i dokaz nezavisnosti Mjanmara i doslednog poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava", rekao je predsednik Vučić. On je posebno istakao doslednost po ovom pitanju, koju Mjanmar pokazuje prilikom glasanja u međunarodnim organizacijama protiv članstva tzv. Kosova.

Ambasador Tant Zin je preneo predsedniku Vučiću pozdrave državnog vrha Mjanmara i želјe za napredak i blagostanje Srbije, kao i poruku o čvrstom stavu svoje zemlјe o potrebi poštovanja međunarodnog prava i s tim u vezi nepriznavanja tzv. Kosova.

Prvi kazahstanski ambasador u Beogradu Gabito Sizdikbekov

Predsednik Vučić primio je danas i akreditivna pisma ambasadora Republike Kazahstan Gabita Sizdikbekova i poželeo mu dobrodošlicu kao prvom kazahstanskom ambasadoru u Beogradu, ukazujući na značaj odluke predsednika Kasima Žomarta Tokajeva da se dosadašnje diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji podigne na nivo ambasade, jer je ta zemlja naš važan partner na međunarodnoj političkoj sceni.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem tzv. Kosova, kao i nadu da će tu podršku nastaviti da izražavaju u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Vučić je rekao da veruje da će se tokom diplomatskog mandata ambasadora Sizdikbekova, s obzirom na njegov stalan boravak u Beogradu, još više koristiti mogućnostiza razvojem saradnje dveju zemalja, posebno ekonomske. On je zamolio ambasadora da prenese poziv predsedniku Tokajevu da poseti Srbiju, kao i srdačne pozdrave prvom predsedniku Kazahstana Nazarbajevu, uz želje da ostvare sve visoko postavljene ciljeve u razvoju zemlje.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je u narednom periodu potrebno usmeriti pažnju na jačanje ekonomske saradnje i, s tim u vezi, istakli značaj potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija je članica i Kazahstan.

Predsednik Vučić i ambasador Sizdikbekov su, kao oblasti koje pružaju najviše mogućnosti za saradnju, izdvojili poljoprivredu, farmaceutsku industriju, građevinarstvo, saobraćaj, namensku industriju i turizam, kao i sport.

Novi ambasador Crne Gore Tarzan Milošević

Predsednik Vučić primio je danas akreditivna pisma i novopostavljenog ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i poželeo mu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kao i to da svojim predanim radom doprinese razvoju svih vidova saradnje od obostranog interesa.

Predsednik Vučić je naglasio da će nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da, u tom smislu, ostaje posvećen daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, uz očekivanje da dve zemlje sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom na uzajamno prihvatljiv način, jer su dobri odnosi Srbije i Crne Gore, osim za građane dveju država, važni i za regionalnu stabilnost.

Predsednik Vučić i ambasador Milošević su se saglasili da dve zemlje treba da nastave sa međusobnom podrškom u procesu evrointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji.

Predsednik Vučić je ambasadora Miloševića upoznao sa inicijativom iz Zajedničke deklaracije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije o primeni četiri slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu, koja treba da pomogne slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala.

Ambasador Milošević je rekao da je primetan ekonomski napredak Srbije, posebno po broju otvorenih radnih mesta, i predložio je konkretne projekte olakšavanja prekograničnog prometa robe, posebno poljoprivrednih proizvoda, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić prima akreditivna pisma novih ambasadora! (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 24.Okt.2019

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prima akreditivna pisma novih ambasadora, a prve akreditive primio je od Kraljevine Norveške.

Nastavak na RTV Pink...

Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora

Izvor: RTS, 24.Okt.2019

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novih ambasadora Norveške, Mjanmara, Grčke, Kazahstana i Crne Gore. . Predsednik je primio akreditivna pisma ambasadora Republike Kazahstan Gabita Sizdikbekova i poželeo...

Nastavak na RTS...

Ambasadorka Srbije predala akreditive Štajnmajeru

Izvor: RTS, 25.Okt.2019, 10:50

Novopostavljena ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković uručila je predsedniku Savezne Republike Nemačke Franku Valteru Štajnmajeru akreditivna pisma, kojima je predsednik Aleksandar Vučić akredituje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.