Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novih ambasadora Norveške, Mjanmara, Grčke, Kazahstana i Crne Gore.

Predsednik je primio akreditivna pisma ambasadora Republike Kazahstan Gabita Sizdikbekova i poželeo mu dobrodošlicu kao prvom kazahstanskom ambasadoru u Beogradu, ukazujući na značaj odluke predsednika Kasima Žomarta Tokajeva da se dosadašnje diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji podigne na nivo ambasade, jer je ta zemlja naš važan partner na međunarodnoj političkoj sceni.

Vučić je izrazio zahvalnost Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem tzv. Kosova, kao i nadu da će tu podršku nastaviti da izražavaju u međunarodnim organizacijama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je u narednom periodu potrebno usmeriti pažnju na jačanje ekonomske saradnje i, s tim u vezi, istakli značaj potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija je članica i Kazahstan.

Vučić i Sizdikbekov su, kao oblasti koje pružaju najviše mogućnosti za saradnju, izdvojili poljoprivredu, farmaceutsku industriju, građevinarstvo, saobraćaj, namensku industriju i turizam, kao i sport.

Velike mogućnosti poslovanja u Mjanmaru 

Ambasador Republike Mjanmarske Unije Turejn Tant Zin predao je akreditivna pisma predsedniku Srbije, koji je podsetio na to da su dve zemlje imale intenzivnu saradnju prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa krajem 1950, i koja je na najboljem putu da ponovo osnaži.

Ambasador Tant Zin je izrazio interes Mjanmara za saradnju na industrijalizaciji zemlje, posebno za transfer tehnologije, saradnju u sektoru rudarstva i energetike, kao i šumarstva i poljoprivrede.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je za ekonomske odnose dveju zemalja od velikog značaja dugogodišnje uspešno poslovanje kompanije ,"Invest-Import" iz Beograda, koja od 1956. ima predstavništvo u Jangonu i koja može da bude primer o velikim mogućnostima poslovanja u Majnmaru.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za principijelan stav te prijateljske zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova.

Grčka uživa poštovanje srpskog naroda 

Predsednik je, prilikom ceremenije primopredaje akreditivnih pisama, poželeo uspešan diplomatski mandat novom ambasadoru Republike Grčke Jorgosu Diakofotakisu.
Vučić je izrazio zahvalnost na podršci evropskom putu naše zemlje i naglasio da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Grčka uživa veliko poštovanje srpskog naroda.

Predsednik Vučić i ambasador Diakofotakis su izrazili nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Oni su istakli i značaj saradnje dveju zemalja kroz format Kvadrilaterale sa Rumunijom i Bugarskom, koji je, osim kroz inicijative za infrastrukturno i energetsko povezivanje, rezultirao i predlogom za zajedničku organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Razvijen politički dijalog sa Norveškom 

Predsednik je primio akdreditive novog ambasadora Norveške Jerna Eugena Jelstada i izrazio uverenje da će sa ambasadorom Jelstadom imati uspešnu saradnju na daljem razvoju odnosa između Srbije i Norveške.

Dvojica sagovornika su konstatovali da bilateralne odnose karakteriše razvijen politički dijalog i velike mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje.

Dvojica sagovornika su razgovarali o regionalnoj situaciji, posebno o dijalogu Beograda i Prištini.

Dobrodošlica ambasadoru Crne Gore 

Vučić je primio akreditivna pisma novopostavljenog ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i poželeo mu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kao i to da svojim predanim radom doprinese razvoju svih vidova saradnje od obostranog interesa.

Predsednik Vučić je naglasio da će nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu. On je rekao da, u tom smislu, ostaje posvećen daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, uz očekivanje da dve zemlje sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom na uzajamno prihvatljiv način, jer su dobri odnosi Srbije i Crne Gore, osim za građane dveju država, važni i za regionalnu stabilnost.

Predsednik Vučić i ambasador Milošević su se saglasili da dve zemlje treba da nastave sa međusobnom podrškom u procesu evrointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji.

Predsednik Vučić je ambasadora Miloševića upoznao sa inicijativom iz Zajedničke deklaracije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije o primeni četiri slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu, koja treba da pomogne slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala.

Ambasador Milošević je rekao da je primetan ekonomski napredak Srbije, posebno po broju otvorenih radnih mesta, i predložio je konkretne projekte olakšavanja prekograničnog prometa robe, posebno poljoprivrednih proizvoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво