Vučić i Putin se obratili novinarima - Predsednik Srbije: Nećemo ulaziti u vojne saveze, niti uvoditi sankcije Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2017, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Putin se obratili novinarima - Predsednik Srbije: Nećemo ulaziti u vojne saveze, niti uvoditi sankcije Rusiji

Dvojica predsednika razgovarala o daljem unapređenju strateškog partnerstva, u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj saradnji

16.55 - Srbija će obeležiti Staljingradsku bitku sledeće godine

Sledeće godine je 75 godina od Staljingradske bitke i Srbija će na najvišem nivou uzeti učešća u njenom obeležavanju.

Vučić je podsetio i da se Srbija uvek ponosila antifašističkom traidicijom.

16.53 - Srbija neće ulaziti u vojne saveze
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Srbija je na evropskom putu, ali je vojno neutralna i ne namerava da ulazi u vojne saveze, ponovio je Vučić.

16.50 - Predsednik Srbije Vučić:

- Srbija će uvek biti zahvalna predsedniku Putinu za mnogo stvari koje su nam bile važne, a naglasio bih momenat kada je Rusija stavila veto na rezoluciju u SB UN i tako sprečila da najstradalniji srpski narod dobije žig genocidnog - izjavio je Vučić

Zahvaljujući podršci Rusije i naporima Vladimira Vladimiroviča Srbija i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju i sprovodi odgovornu politiku, dodao je srpski predsednik.

16.49 - Vučić se obraća na ruskom

Predsednik Srbije zahvalio se Putinu na toplom prijemu.

U ime Republike Srbije hteo bih da izrazim posebnu zahvalnost na podršci Rusije na očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Rusija je oduvek bila prijatelj Srbije, istakao je srpski predsednik.

Srbija se nikada nije mešala niti će se mešati u unutrašnje poslove Ruske Federacije, dodao je Vučić. Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je pružio predsednik Putin i mi mu želimo uspeh na predstojećim izborima, naglasio je Vučić.

16.45 - Putin: Razmenili mišljenja o međunarodnim problemima

Razgovori bili sadržajni, ocenio predsednik Putin. Ovo je prvi sastanak posle dolaska Aleksandra Vučića na mesto predsednika Srbije, dodao je Putin.

16.43 - Počela konferencija za štampu Putina i Vučića. 

Neposredno pre konferencije potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma u razlitim oblastima.

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije i naglasio:

- Drago mi je da vas pozdravim - imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

15.12 - Na početku sastanka dvojice lidera, ruski predsednik podsetio je da se naredne godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su Putinove dobrodošlice.

Više o početku sastanka dva lidera čitajte klikom OVDE.

14.57 -  U Kremlju je nešto posle 16 sati po lokalnom vremenu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksadndra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina. Više o temi na OVOM linku.

9.55 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana posete Moskvi, gde boravi na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, sastao se sa zamenikom premijera Dimitrijem Rogozinom. Više o tome čitajte klikom OVDE!

08.30 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas tokom svog boravka u Rusiji poznati ansambl "Aleksandrov". Više o tome čitajte OVDE!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posetio je jutros Hram Svetog Petra i Pavla u Moskvi gde je prisustvovao liturgiji. Tom prilikom je povodom Vučićeve porodične slave Sveti Nikola, koju predsednik provodi radno u Moskvi, u crkvi osveštan i slavski kolač. Službu je služio vladika vikarni episkop Antonije koji je rekao da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je od završetka Oktobarske revolucije došao u Hram Svetog Petra i Pavla.

On je Vučiću poklonio ikonu Svetog Nikole. Više o tome čitajte OVDE!

Podsetimo, Vučić danas nastavlja posetu Moskvi a u popodnevnim časovima sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Srbije je najavio da će taj sastanak biti najduži do sada i trajaće više od dva i po sata, a obuhvatiće više tema, među kojima su i razvoj ekonomskih odnosa, ističući da ima puno naših radnika koji u Rusiji rade, za naše i ruske firme, i da će se razgovarati i o njihovom statusu.

Vučić navodi da će se razgovarati o daljim međusobnim trgovinskim odnosima, o uvećanju robne razmena koja je dobra i koja se, kako kaže, u 2017. godini oporavila.

Predsednik Srbije je naveo i da će biti potpisani sporazumi vezani za gas, da će se razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, o Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu, o Kataloniji i svemu što se zbiva u Evropi i svetu.

Na sajtu Kremlja je objavljeno da će dvojica predsednika razgovarati o daljem unapređenju strateškog partnerstva, u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.

Na dnevnom redu biće i međunarodna pitanja. Predviđeno je potpisivanje više sporazuma, a dvojica predsednika će se posle sastanka obratiti medijima. Predsednik Vučić obišao je juče naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi tik uz Crveni trg i Kremlj.

Supruzi Vitalija Čurkina, Irini, predsednik Srbije uručio je Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan. Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.