Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Iluzorno očekivati da će u Parizu nešto biti rešeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je iluzorno očekivati da će u Parizu 11. novembra, prilikom proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biti dan odluke o pitanju Kosova, jer rešenje nije na vidiku, iako je spreman da razgovara sa svima.

Na pitanje novinara da li je istina da će to biti "Dan D" (dan odluke) o Kosovu, Vučić je rekao da će se sastati sa svim ljudima koji to budu hteli, jer je uvek bolje da se razgovara nego da se "dešavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svakojaka čuda koja su se već događala".

"Ali, mi smo mnogo, mnogo daleko od postizanja kompromisa. I svi drugi da se sklone (bili bi daleko), iako se zna da svi imaju svoje interese i agendu. Pa nisu oni nas džabe bombardovali i proglašavali nezavisnost Kosova 2008. godine, da bi sada ovo prošlo bez njih. Uslov za svako rešenje je bilo kakav dogovor Srba i Albanaca a to, ponavljam, uopšte ne postoji", rekao je Vučić nakon posete Kliničkom centru Srbije.

Vučić je rekao da je nemoguće da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija bez saglasnosti Rusije i Kine, ali i Srbije.

"Međutim, možda će u Srbiji uskoro da pobede neki drugi. Neki koji već kažu da su za davanje stolice u UN bez ičega, pa će možda tako i da bude", rekao je on.

Predsednik je negirao medijske navode da su predstavnici Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Bolton, postigli dogovor o pitanju Kosova i rekao da je dobio poruku od Lavrova da je to netačno.

"Oni jesu pričali o Kosovu ali bilo šta da neko dogovori, mora prvo sa Srbijom da se dogovori. A mi smo veoma daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja. I zbog toga sam veoma zabrinut zbog pretnji osnivanjem vojske", rekao je on.

Govoreći o svom predlogu rešenja za pitanje Kosova, Vučić je rekao da je iznosio "različite ideje na bezbroj mesta" i govorio o neophodnim kompromisima, odnosno o tome da je potrebno da Srbija nešto dobije a ne sve da izgubi, ali da o detaljima nije i neće govoriti dok ne dobije neku konkretnu ponudu ili ideju.

"Naravno da nisam iznosio detalje i ne mogu to da radim dok je dobijemo nešto konkretno. To mogu da rade samo neodgovorni ljudi koji žele sve da propadne", rekao je on.

Vučić je rekao da je govorio o tome da je potrebno da se uspostavi granica sa Kosovom jer on, u ovom trenutku, ne zna gde je to.

"Ja znam šta piše, ali kada krenem na Kosovo, ima neka druga", rekao je Vučić.

On je dodao da bi svaki kompromis Beograda i Prištine morao da bude mučan i težak za obe strane ali da bi morao i da bude takav da obe strane budu makar delimično zadovoljne.

"O detaljima ne govorite dok u rukama nemate bar nešto. Ja nemam sada ništa, što bi apsolutno bilo ko sa bilo koje strane mogao da prihvati... Nikada nijedan akt nećemo doneti pre provere kod naroda i narodne skupštine. A da li ćemo imati šta da proveravamo - plašim se da ne", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Potrebno uspostaviti granicu sa Kosovom, sada se ne zna gde je

Izvor: Beta, 31.Okt.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je iluzorno očekivati da će u Parizu 11. novembra, prilikom proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biti dan odluke o pitanju Kosova, jer rešenje nije na vidiku, iako je spreman da razgovara sa svima.Na pitanje novinara da li je istina...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.