Vučić: Hvala Erdoganu jer je spreman da prihvati svako eventualno rešenje po pitanju Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Hvala Erdoganu jer je spreman da prihvati svako eventualno rešenje po pitanju Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na stavu da je za Tursku prihvatljivo svako rešenje o Kosovu, do kojeg bi eventualno moglo da dođe između Srba i Albanaca.

Nakon susreta u Palati Srbije, Vučić je rekao da se Turska rukovodila svojim interesima kada je odlučila da prizna Kosovo, ali da Srbija nije u poziciji da Turskoj deli packe ili drži >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pridike po tom pitanju.

"Naši su interesi po tom pitanju i dalje različiti, ali mu hvala (turskom predsedniku) što je prihvatio da svako moguće rešenje do kojeg bi mi došli sa Albancima bude prihvatljivo i za Tursku", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su kosovski izbori potvrdili legitimitet političkih predstavnika Srba za pregovarački proces i da će Beograd sada sačekati formiranje nove Vlade.

"Čekaćemo formiranje nove Vlade i pregovaraćemo sa onima koje su Albanci izabrali. Da li će dogovor biti lak ili ne? Siguran sam da neće. Ali da li ću nastaviti da se trudim i da se nadam da će doći do kompromisa? U to ne treba imati nikakve sumnje", rekao je on.

Vučić je dodao da ne poznaje nikoga ko je predstavnicima političkih struktura sa Zapada govorio rečenice koje je on izgovarao prilikom susreta, ali da to ne znači da će tako promeniti američku ili tursku odluku po pitanju Kosova.

"Oni su te odluke donosili u skladu sa svojim interesima. I nismo im mi bliži nego Priština ili Sarajevo. Ja samo hoću da ne budemo dalji", rekao je on.

Predsednik Srbije je zahvalio Erdoganu zbog posete, iako zna da je on "imao i važnija posla", jer je time pokazao koliko je Turska ozbiljna zemlja i koliko pažnje posvećuje čitavom regionu.

"To ima ogroman uticaj i značaj, posebno sada kada je sve prilično trusno i gde jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu. I zato je ova poseta veoma značajna", rekao je Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OTVORENO ZAPRETIO ERDOGANU Tramp: Ukoliko Turska "pređe granicu" uništiću im ekonomiju

Izvor: Blic, 07.Okt.2019

Američki predsednik Donald Tramp koji je ranije najavio povlačenje trupa iz Sirije, danas je zapretio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da će uništiti tursku ekonomiju ukoliko Turska na bilo koji način "pređe granicu".

Nastavak na Blic...

Erdoan: Želimo pomoći zemljama Balkana da ostave probleme iza sebe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Okt.2019

"Podržavamo evroatlantski kurs regiona", poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodavši da državama regiona želi da pomogne da prošire svoj međusobni dijalog i saradnju. Vučić je zahvalio je Erdoanu na stavu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.