Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2019, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dokumentovali smo 10 kontakata Klebana sa izvorima u Srbiji, ali ne menjamo odnos prema Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su kontraobaveštajne strukture Srbije dokumentovale 10 kontakata ruskog obaveštajca Georgija Klebana sa tri konspirativna izvora u Srbiji, ali i dodao da Beograd zbog toga neće menjati politiku prema Moskvi.

Navodeći da je Srbija "godinama suočena sa ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi", Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao da je stav državnog vrha da "ne ;samo da nećemo menjati politiku već ćemo nikad snažnije da se borimo za naš samostalni, nezavisni put i našu vojnu neutralnost".

"Postoji veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana kako da se opredeljuje i kakvu politiku da vodi. Sve što se dogodilo samo nas je učvrstilo da osnažimo pozicije samostalnosti, nezavisnosti i takvog pogleda u budućnost. ;Srbija je zemlja slobodarskog naroda, nikad nismo i nećemo pristajati da budemo neko ko će dozvoliti da nam drugi upravljaju", kazao je Vučić.

Najavio je da u naredna dva meseca očekuje da se u parlamentu pojavi "sveobuhvatni opšti pravno-politički akt koji bi bio puna potvrda naše vojne neutralnosti".

"Srbija neće u NATO kao što neće ni u ODKB ili neki treći vojni savez. Snažićemo našu armiju, policiju, obaveštajni i kontraobaveštajni sektor, svake godine ćemo ulagati sve više, imamo načina za to", kazao je predsednik Srbije.

Iznoseći detalje o snimku primopredaje novca na kom je ruski obaveštajac, Vučić je kazao da reč o događaju iz decembra 2018. gdoine a da je druga osoba na snimku penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K. koji je kako je naveo, predmet obrade nadležnih službi Srbije još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom obaveštajnom službom.

"Snimak nije sačinila ;VBA ali je upoznata sa događajem od 24. decembra 2018. kada su prateći objekta obrade, naše službe bezbednosti došle do podataka da će se penzionisani potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom. ;Z.K. je zbog kontakata sa hrvatskom službom objekat obrade od 2012. a od 2017. godine uočen je i niz kontakata koje je imao sa pripadnicima ruske obaveštajne službe", kazao je Vučić.

On je kazao da su usled obaveštajnog delovanja "najmoćnijih zemalja sveta ali i država iz regiona" protiv interesa Srbije, ;mere naše kontraobaveštajne zaštite značajno pojačane poslednjih godina, da su "neuporedivo sofisticiranije i da se izvode u značajno većem obimu".

"U narednom periodu videćete više akcija protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija čije je delovanje protiv Srbije dokazano, a u narednih nekoliko dana rezultati oštrih akcija biće uočljivi za svakog građanina Srbije, iako će pojedine zemlje, posebno iz regiona, negativno reagovati", najavio je predsednik Srbije.

Navodeći da je povodom te afere, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka upitao samo "zašto", Vučić je kazao i da je uveren da predsednik Rusije Vladimir Putin o tim stvarima nije bio obavešten.

"Ne zaboravljamo podršku Rusije integritetu Srbije, šta je Putin uradio 2015. u Savetu bezbednosti UN, podršku Rusije opremanju naše vojske. Srbija jedina nije uvela sankcije Rusije, ni u jednom forumu nije glasala protiv Rusije, ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Naš ruske prijatelje sam samo pitao zašto, ništa više, jer nisam video logiku u svemu", rekao je Vučić.

Napadi na namensku industriju orkestrirani, dolaze uvek iz jedne zemlje

 Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su napadi na namensku industriju Srbije "orkestrirani i organizovani" i dodao da "uvek dolaze iz jedne zemlje".

Obraćajući se novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost a povodom afere sa objavljivanjem snimka na kom ruski obaveštajac daje novac penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije, Vučić je rekao da su fabrike namenske industrije meta čestih napada u poslednje vreme zbog konkurencije ali i jer zemlja iz kojih ti napadi potiču, obavlja posao za obaveštajne strukture većih zapadnih zemalja.

"U toku su žestoki napadi na Krušik, iz mnogo razloga, a napadi na fabriku u Lučanima stalno traju jer hoće da nam je unište, iako je samo u prethodne tri godine uložila četiri miliona evra u mere zaštite. Ne možete ostati vojno neutralna zemlja ako nemate snažnu namensku industriju. I tu ćemo morati da preduzimamo određene mere ali i mnogo ofanzivnije da govorimo istinu ljudima", kazao je Vučić.

Ne pada nam na pamet da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja

 Aleksandar Vučić izjavio je večeras da veruje da će Beograd i Moskva uspeti da obnove nakratko narušeno poverenje jer Srbiji ne pada na pamet da pravi novu 1948. i da Rusiju doživljava kao neprijatelja.

"Mi ne krijemo ništa, nemamo čega da se stidimo, a ruskim prijateljima verujemo da žele najbliže odnose sa Srbijom kao što mi želimo sa njima. Verujem da ćemo uspeti da tu nakratko prekinutu vrstu poverenja izgradimo jer nam ne pada na pamet da pravimo novu 1948. i da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije. Naprotiv", rekao je Vučić novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvane zbog snimka primopredaje novca između ruskog obaveštajca Georgija Klebana i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije.

Vučić je rekao da "ne bi isključio mogućnost" da je taj snimak objavljen 17. novembra kao provokacija uoči sastanaka ruskih i srpskih zvaničnika na visokom nivou, kako je danas ocenjeno u Moskvi.

"Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu, jer mi posedujemo više snimaka koje nismo objavili, to nije posao obaveštajnih agencija", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je za njega najavljeni susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju "od izuzetnog značaja" i dodao da se nada da će s ruskim liderom pre svega razgovarati o najvažnijim temama bilateralne saradnje.

"Mi smo predložili sastav naše delegacije, videćemo kakav će biti sastav ruske deleagcije, ovo će biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali, ne samo sastanak nego radna poseta", kazao je predsednik Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Dokumentovali smo 10 kontakata Klebana sa izvorima u Srbiji, ali ne menjamo odnos prema Rusiji

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2019, 01:07

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su kontraobaveštajne strukture Srbije dokumentovale 10 kontakata ruskog obaveštajca Georgija Klebana sa tri konspirativna izvora u Srbiji, ali i dodao da Beograd zbog toga neće menjati politiku prema Moskvi...Navodeći da je Srbija "godinama...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.