Vladajuća stranka Poljske podržala kandidaturu sadašnjeg predsednika

Izvor: B92, 15.Feb.2020, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća stranka Poljske podržala kandidaturu sadašnjeg predsednika

Varšava -- Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda podržala je predsednika Andžeja Dudu kao kandidata na predstojećim predsedničkim izborima zakazanim za 10. maj.

Na konvenciji u Varšavi na kojoj je pokrenuta kampanja za ponovni izbor Dude, lider stranke Jaroslav Kačinjski je rekao da je aktuelni predsednik "kandidat snova" i čuvar Ustava Poljske.

Duda kao bivši član stranke Pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pravda podržao je politiku te populističke stranke, među kojima i promene u pravosudnom sistemu. Te promene su izazvale osudu Evropske unije (EU) koja je ih ocenila kao "protivdemokratske".

Vlada insistira da ima pravo da utvrdi kako funkcioniše poljski pravosudni sistem. Duda je obećao da će nastaviti da podržava promene u načinu imenovanja sudija i druge mere koje je vlada predložila u okviru tih izmena.

Ostali kandidati na predsedničkim izborima su potpredsednica poljskog parlamenta Malgožata Kidava-Blonska koja je kandidat glavne opozicione stranke - Građanska platforma i Kšištof Bosak iz ekstremno desničarske stranke Konfederacija.

Prema anketama, Duda je trenutno napopularniji političar u zemlji.

Prvi krug predsedničkih izbora je zakazan za 10. maj, a ukoliko niko ne osvoji većinu, drugi krug će biti organizovan 24. maja.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kačinjski: Duda je kandidat iz snova

Izvor: RTS, 16.Feb.2020, 00:02

Poljska vladajuća partija Pravo i pravda podržala je predsednika Andžeja Dudu da se ponovo kandiduje za tu funkciju na izborima koji će biti održani 10. maja. . Na konvenciji u Varšavi na kojoj je pokrenuta kampanja za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.