Rodbina laže Srbe i Makedonce za azil

Izvor: Glas javnosti, Beta, 04.Mar.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodbina laže Srbe i Makedonce za azil

SKOPLJE - Državni sekretar Belgije za budžet i porodicu Melkior Vatle (Melchior Wathelet) ocenio je da su imigranti iz Makedonije koji traže azil izmanipulisani ne samo u matičnoj zemlji već i u Belgiji.

Vatle smatra da postoje dva osnovna razloga za ovaj fenomen, a to su lažne informacije u Makedoniji da će imigranti kada stignu u Belgiju dobiti smeštaj i novac, a drugi je što iseljenici iz Makedonije i Srbije koji već žive u Belgiji šalju lažne informacije svojim sugrađanima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
"Ti ljudi su žrtve zato što su izmanipulisani i biće vraćeni kući", izjavio je Vatle za radio Dojče Vele na makedonskom jeziku.

On je najavio posetu Makedoniji, a kao razlog je naveo povećani broj zahteva za azil iz Makedonije i Srbije, posle vizne liberalizacije.

Vatle će se, kako je najavljeno, sastati sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, s kojim bi trebalo da poseti kumanovski region i sever Makedonije naseljen uglavnom Albancima, koji u najvećem broju i organizovano odlaze u Belgiju i traže azil.

Vatle je poručio da će lično objasniti građanima tih oblasti da dobijaju lažne informacije od nekih turističkih i prevoznih agencija da će u Belgiji dobiti stan, novac i bolji život.

Belgija je najavila da će svi zahtevi za azil biti odbijeni, zato što nijedan ne ispunjava kriterijume Ženevske konvencije za azilante.

Posle objavljivanja informacija o rekordnom broju zahteva za azil makedonskih i srpskih građana u januaru i februaru, smanjen je broj zahteva na samo deset za poslednjih nedelju dana.

"Broj se već smanjio, ali mi ćemo i dalje posmatrati situaciju", rekao je Vatle za Dojče Vele i izrazio nadu da vizna liberalizacija neće biti dovedena u pitanje.

U Belgiji je do sada samo jedan makedonski građanin dobio azil, jer se generalno građani Makedonije ne smatraju politički ili etnički ugroženima, dok je stanje sa Srbijom drukčije, jer Srbija još važi za problematičnu državu, te je njenim građanima u Belgiji odobren veći broj azila.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.