Varheji: Vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ključni na evropskom putu Srbije

Izvor: Beta, 19.Okt.2021, 19:30

Varheji: Vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ključni na evropskom putu Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) izjavio je danas u Strazburu da će napredak u oblasti vladavine prava i procesu normalizacije odnosa sa Kosovom i dalje odlučujuće uticati na brzinu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).Na konferenciji za novinare povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje godišnje izveštaje Evropske komisije (EK) o napretku kandidata za članstvo u EU, Varheji je rekao da Srbija treba da "nastavi i produbi" reforme u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, i procesuiranja ratnih zločina.Naveo je da u Srbiji postoji "obnovljena posvećenost" reformama i ukazao da ustavni amandmani koji treba da ojačaju nezavisnost pravosudja treba da budu usvojeni do kraja godine.Varheji je kazao da EU pozdravlja što je Srbija ispunila kriterijume za otvaranje klastera 3 (konkurentnost i inkluzivni rast) i klastera 4 (zelena agenda i održiva povezanost)."Bilo je veoma jasno šta treba ispuniti za otvaranje klastera 3 i 4 i Srbija je to uradila. Podržavano ambiciju Srbije da što pre otvori ta dva klastera. Evropska komisija je preporučila njihovo otvaranje jer je Srbija donela veoma važne odluke u oblasti energetike i oporezivanja", rekao je evropski komesar.On je kazao da su parlamentarni izbori na Kosovu u februaru ove godine ...
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: U Izveštaju EK konstatovan napredak Srbije u skoro svim oblastima

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2021

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je danas objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije "daleko najbolji u poslednjih nekoliko godina", jer je ovo "prvi put da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima, u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava".

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.