VELIČANSTVEN PRIZOR: Obnavljanje Konjičkog voda je dokaz poštovanja naših predaka i naših slavnih tradicija (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2020, 14:26

VELIČANSTVEN PRIZOR: Obnavljanje Konjičkog voda je dokaz poštovanja naših predaka i naših slavnih tradicija (FOTO)

Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar temeljnih vrednosti

Kako je istakao ministar odbrane Aleksandar Vulin posle prikaza aktivnosti Konjičkog voda Garde Vojske Srbije u Ergeli "Karađorđevo", obnavljanje konjičke komponente u našoj vojsci je samo dokaz poštovanja naših predaka, naših slavnih tradicija, dokaz sećanja na slavnu konjičku diviziju koja je izvojevala pobede u balkanskim ratovima i potvrda da vojska nikada ne zaboravlja.

Ministru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vulinu predstavljeni su podaci o jedinici i aktivnostima, a zatim je usledio prikaz strojeve obuke - postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom - u koloni po jedan, u koloni po dva i zahođenje.- i naše tradicije. Vojska na ovaj način čuva tradiciju ali i doprinosi očuvanju konjičkog sporta - zaključio je ministar Vulin.

Prema rečima komandira Konjičkog voda kapetana prve klase Martina Pacule, zadaci samostalnog voda su realizacija vojnih počasti u okviru protokola državnih organa na konjima, kao i obuka konjanika i dresura konja.

- Raspoređeni smo u Ergeli "Karađorđevo" gde su uslovi za rad izuzetni, a rad sa konjima je veoma naporan i zahtevan. Od jahača se zahtevaju izuzetno visoke psihofizičke sposobnosti i pripremljenost da u svakom trenutku može da primeni metod za obuku i rad sa konjima. Obuka jahača je izuzetno kompleksna i veoma dugo traje, i do šest meseci, a dresura konja je kompleksnija i može da traje do dve godine - rekao je kapetan prve klase Pacula i dodao da su konji Ergele "Karađorđevo" u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad.

- Međutim, konji koji su nabavljeni iz Republike Mađarske su u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi. Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu - naglasio je major Pacula.

Prikazu je prisustvovao i zamenik komandanta Garde Vojske Srbije pukovnik Željko Gavrilović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.