Izvor: RTS, 29.Avg.2020, 12:20

Prikaz aktivnosti Vojske Srbije kakav niste navikli da vidite

U Ergeli "Karađorđevo" održan je prikaz aktivnosti Konjiččkog voda Garde Vojske Srbije. Prikazu je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin kome su predstavljeni poaci o jedinici i aktivnostima. Prikaz je obuhvato: postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom – u koloni po jedan, u koloni po dva i zahođenje.
"Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << temeljnih vrednosti i naše tradicije. Obnavljanje konjičke komponente u našoj vojsci je samo dokaz poštovanja naših predaka, naših slavnih tradicija, dokaz sećanja na slavnu konjičku diviziju koja je izvojevala pobede u balkanskim ratovima i potvrda da vojska nikada ne zaboravlja", rekao je Vulin.

Prema rečima komandira Konjičkog voda kapetana prve klase Martina Pacule, zadaci samostalnog voda su realizacija vojnih počasti u okviru protokola državnih organa na konjima, kao i obuka konjanika i dresura konja.
"Raspoređeni smo u Ergeli "Karađorđevo" gde su uslovi za rad izuzetni, a rad sa konjima je veoma naporan i zahtevan. Od jahača se zahtevaju izuzetno visoke psihofizičke sposobnosti i pripremljenost da u svakom trenutku može da primeni metod za obuku i rad sa konjima. Obuka jahača je izuzetno kompleksna i veoma dugo traje, i do šest meseci, a dresura konja je kompleksnija i može da traje do dve godine"rekao je kapetan prve klase Pacula i dodao da su konji Ergele "Karađorđevo" u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad.

"Međutim, konji koji su nabavljeni iz Republike Mađarske su u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi. Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu - naglasio je major Pacula.
Prikazu je prisustvovao i zamenik komandanta Garde Vojske Srbije pukovnik Željko Gavrilović

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.