Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 00:59

VAŽNA PITANJA "NA STOLU" Japanski premijer prvi strani lider u Beloj kući otkad je Bajden preuzeo dužnost

Bajden i Suga planiraju da razgovaraju o pitanjima ljudskih prava povezanih sa Kinom, uključujući situaciju u Hong Kongu i Sinđijangu.

Japanski premijer Jošihide Suga danas je postao prvi strani lider kojem je domaćin bila Bela kuća otkad je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost, naglašavajući centralnu ulogu Tokija u američkim naporima da se suprotstavi rastućoj samouverenosti Kine.

Jednodnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samit pruža demokratskom predsedniku šansu da dalje radi na svom obećanju da će revitalizovati saveze sa SAD koji su se raspali pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se da će sastanak omogućiti korake za širenje lanaca snabdevanja za koje se smatra da se previše oslanjaju na Kinu i saradnju Japana sa Sjedinjenim Državama na alternativama 5G mreže kineske kompanije Huavej, rekao je visoki američki zvaničnik.

Očekuje se da će samit, prvi Bajdenov sastanak licem u lice sa stranim liderom, iznedriti formalno saopštenje o Tajvanu, ostrvu pod samoupravom Kine, koje je pod sve većim vojnim pritiskom Pekinga, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.