Ukrajina ne prisustvuje sastanku OEBS-a: Rusija pretvorila organizaciju u taoca svojih hirova

Izvor: B92, 28.Nov.2023, 16:13

Ukrajina ne prisustvuje sastanku OEBS-a: Rusija pretvorila organizaciju u taoca svojih hirova

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba neće učestvovati na Savetu ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju.

Razlog tome je što će sastanku prisustvovati delegacija Rusije, potvrđeno je danas agenciji MIA u ukrajinskoj ambasadi u Skoplju.

Dodaje se da će Ukrajinu na ministarskom sastanku OEBS predstavljati delegacija ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Na pitanje zašto Kuleba ne dolazi u Skoplje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Ambasade su uputili na objavu portparola Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Olega Nikolenka, u kojoj kao razlog navodi prisustvo delegacije Ruske Federacije, koja prema njegovim rečima, "stalno uništava OEBS zloupotrebljavajući pravilo konsenzusa".

"Pribegavajući ucenama i direktnim pretnjama, Rusija je sistematski blokirala konsenzus o ključnim pitanjima. Rusija je nezakonito privela trojicu Ukrajinaca – predstavnika OEBS-a, koji su u zatvoru više od 500 dana. Rusija je stvorila egzistencijalnu krizu u OEBS i pretvorila organizaciju u taoca svojih hirova i agresije", napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima prisustvo ruske delegacije na Ministarskom sastanku na ministarskom nivou, prvi put od početka invazije Rusije na Ukrajinu, samo će pogoršati tu krizu.

"Zajedno moramo raditi na spasavanju OEBS-a od Rusije, ali ne slanjem signala o mogućnosti povratka na oblike saradnje koji su postojali do februara 2022. godine državi koja je izvršila najveću oružanu agresiju u Evropi od kraja Drugog svetskog rata i brutalno prekršio sve principe Helsinškog završnog akta", napisao je Nikolenko.

Na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, od 29. novembra do 1. decembra, učestvovaće 76 delegacija iz zemalja članica i partnera te organizacije.

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani ranije je najavio da će na taj skup doći šefovi diplomatija SAD i Rusije, Entoni Binken i Sergej Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Skoplju počinje trodnevni ministarski skup OEBS-a, prisutni Blinken i Lavrov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2023, 01:35

U Skoplju danas počinje trodnevni 30. skup ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), najveće međunarodne organizacije koja se bavi bezbednošću, koja će okupiti preko 70 delegacija sa oko 1.000 članova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Sastanak OEBS u Skoplju biće veoma težak

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2023

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ministarski sastanak zemalja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) biti značajan, ali težak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.