Uhapšen haker, član grupe koju traži FBI

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2018, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen haker, član grupe koju traži FBI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su u okviru međunarodne policijske akcije "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI), uhapsili S.S. (38) iz Beograda osumnjičenog da je član hakerske grupe koja je na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava, krala informacije i lične podatke građana SAD i slala im ucenjivačke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poruke.

MUP je saopštio da će po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal protiv S.S. biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Hakerska grupa je, kako se navodi, od juna 2016. godine do danas koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krala informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, a potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos veći od 275.000 američkih dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP u akciji FBI "Vrhovni gospodar tame": Iznudili milione, uhapšen i muškarac iz Beograda

Izvor: BKTV News, 16.Maj.2018

Policija je privela S.S. (38) iz Beograda zbog sumnje da je član hakerske grupe "The Dark Overlord" (Vrhovni gospodar tame)...Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije (UKP), u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.