Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2016, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen jednooki Belmohtar, ozloglašeni afrički džihadista?

PARIZ - Ozloglašeni vođa ogranka Al-Kaide u Sjevernoj Africi i jedna od najtraženijih osoba u svijetu, jednooki alžirski džihadista Mohtar Belmohtar, najvjerovatnije je ubijen u vazdušnom udaru francuskih snaga uz podršku obavještajne službe SAD u Libiji ovog mjeseca, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Belmohtar je poznat pod nadimkom "Gospodin Marlboro" zbog ranije umiješanosti u krijumčarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << cigareta kroz Saharu, a prepoznatljiv je po licu punom ožiljaka, prenosi AFP.

Njegova grupa Al-Murabitun preuzela je odgovornost za nekoliko velikih napada u supsaharskoj Africi, uključujući Burkinu Faso, Mali i Niger, a poznata je i po kidnapovanju Evropljana radi otkupa.

Francuska i njeni saveznici bili su glavne mete zapadnoafričkih džihadista otkako su francuske snage intervenisale u Maliju 2013. kako bi iskorenile grupu Al-Kaida u islamskom Magrebu i druge ekstremističke grupe sa pustinjskog sjevera te zemlje, podsjeća francuska agencija.

Belmohtarova grupa je 2013. godine okrivljena i za krvavu opsadu zabačenog alžirskog gasnog postrojenja u kojoj je ubijeno najmanje 38 talaca, pretežno Zapadnjaka.

U julu ove godine, u povjerljivom izvještaju UN navedeno je da je Belmohtar doputovao u Libiju, a navodi o njegovom dolasku probudili su zabrinutost da bi džihadisti mogli da iskoriste politička previranja u toj zemlji da tamo uspostave bazu za svoje operacije.

Belmohtar, koji je izgubio lijevo oko u borbama u Avganistanu 1990-ih, do sada je nekoliko puta u medijima proglašavan ubijenim u antiterorističkim operacijama, ali je svaki put njegova smrt negirana.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.