Turska će obustaviti istraživanje u vodama oko kojih se spori s Grčkom

Izvor: Beta, 28.Jul.2020, 20:26

Turska će obustaviti istraživanje u vodama oko kojih se spori s Grčkom

Turska će obustaviti traganje za naftom i gasom u podmorju spornih voda istočnog Sredozemlja koje je naglo podiglo vojnu napetost sa susednom Grčkom, rekao je u utorak jedan visoki turski zvaničnik.Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je svojim saradnicima da "ostave to po strani na neko vreme", rekao je njegov portparol Ibrahim Kalin turskom televizijskom kanalu CNN Turk. Prošle nedelje, Turska je saopštila da planira da otpremi istraživački brod "Oruk Reis" i dva pomoćna broda da obave istraživanje do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo. Sva ta ostrva su blizu obale Turske.Ta najava je naljutila Grčku i izazvala kritike Sjedinjenih Država, Francuske i drugih evropskih zemalja. "Grčka je ekstremno reagovala.., kao da ćemo okupirati ostrvo Meis (Kastelorizo)", rekao je Kalin za CNN Turk. Rekao je da je planirano područje istraživanja udaljeno oko 180 kilometara od tog malog ostrva. "Ipak, naš predsednik je rekao da 'pošto se pregovori nastavljaju, da vidimo šta se dešava i ostavimo ovo po strani neko vreme' ", citirao je Kalin Erdogana.NATO saveznice Grčka i Turska su u sukobu oko prava na eksploataciju u podmorju Istočnog Sredozemlja. Turska je optužila Grčku da pokušava da je isključi iz korišćenja potencijalnih nalazišta nafte i gasa u Egejskom moru i istočnom ...
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Erdoan se povlači iz spora sa Grčkom: Ostavite to po strani neko vrijeme

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2020

ANKARA - Turska će obustaviti traganje za naftom i gasom u podmorju spornih voda istočnog Sredozemlja koje je naglo podiglo vojnu napetost sa susjednom Grčkom, rekao je u utorak jedan visoki turski zvaničnik.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.