„Telekom“ će ponovo na prodaju po nižoj ceni

Izvor: Blic, 29.Mar.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Telekom“ će ponovo na prodaju po nižoj ceni

BEOGRAD - Radna grupa za prodaju „Telekoma” saopštiće danas hoće li odbiti ponudu „Telekoma Austrija” ili ući u pregovore sa ovom austrijskom kompanijom. Domaći poznavaoci i svetski mediji ocenjuju da će ponuda najverovatnije biti odbijena, a da će posledice biti dodatno zaduživanje. Zbog toga će „Telekom“ ponovo morati na prodaju, i to po nižoj ceni, tvrde oni.

Odluku o ponudi Ministarstvo finansija juče nije dostavilo ni grčkoj kompaniji „Ote", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja prodaje svojih 20 odsto kapitala u „Telekomu”, saznaje „Blic”. Sumnju u kolebanje Vlade dodatno je pojačalo to što je odluka o ponudi trebalo da bude obelodanjena juče, a sastanak Radne grupe zakazan je za kasno posle podne.

Američka agencija „Blumberg” prenosi da će ponuda za „Telekom" biti najverovatnije odbijena, navodeći analizu centrale Rajfajzen banke u Beču po kojoj je „Srbija razočarana uslovnom ponudom koja je dosta niža od minimalne utvrđene cene”.

- S obzirom na to da će izbori biti održani najkasnije na proleće 2012, ponuda će najverovatnije biti odbijena - navodi se u analizi. Ocena je da je 950 miliona evra, koliko je „Telekom Austrija" ponudio, iznos koji je za 40 odsto niži od minimalnog uslova, a da je razlika toliko velika da bi austrijska kompanija teško pristala na Vladin zahtev. Neuspeh tendera još je izvesniji imajući u vidu izjavu premijera Cvetkovića da Vlada neće prodavati „Telekom" ispod 1,4 milijarde evra. Sumnjaju i austrijski mediji. Tamošnji privredni list „Virtšaftsvohe” piše da će, ako „Telekom Austrija" želi da se u naknadnim pregovorima približi minimalnom iznosu, imati probleme da za takav potez nađe prave argumente za svoje akcionare.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da bi tender trebalo proglasiti neuspešnim i da bi „bilo prilično ružno" da ponuđač koji je ponudio samo 950 miliona ima „bilo kakvu prednost ubuduće”. U Vladi su više puta objašnjavali da odluka da se ne proda „Telekom" neće ugroziti likvidnost budžeta. S druge strane, nesporno je, tvrde poznavaoci, da bi se i te tako osetio eventualni neuspeh tendera.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne studije, kaže da će se morati odustati od svega što se želelo postići novcem od prodaje, bilo da je reč o potrošnji ili ulaganjima.

- Novac se može nadomestiti većim zaduživanjem ili porezima, ali dodatno zaduživanje znači više kamate, a veći porezi imaju negativne posledice na proizvodnju i zapošljavanje. Takođe, manja potrošnja i ulaganja povećavaju socijalne tenzije i negativno, dugoročno utiču na privredni rast - kaže Gligorov za „Blic”. Dodaje da sve to na kraju može dovesti do većeg tereta javnog duga, što može značiti dve stvari: da će se „Telekom”, ipak, prodati, i to relativno uskoro, i da će se postići niža cena jer će rizici ulaganja u Srbiju biti veći.

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, navodi dve mogućnosti.

- Ako država nastavi s masovnom emisijom i prodajom obveznica, neuspeh tendera ne bi imao posledice po budžet. U suprotnom, država će morati da plaća još višu kamatu. Praktično, u slučaju slabije prodaje zapisa, Vladi preostaje da emituje evro obeveznice, ili može da uzima kredite kod banaka ili da ide na nove uštede - kaže Nikolić za „Blic”.

Statistika iz Uprave za trezor govori da Vlada već ne može ostvari zacrtano. Na poslednjoj aukciji državnih hartija Ministarstvo finansija je uspelo da proda tek 53 odsto emisije. Na aukciji od 22. marta prodato je svega 21 odsto izdatih hartija, a pet dana ranije realizacija je dosegla 78 procenata. Prošle godine bilo je aukcija na kojima je tražnja prevazilazila ponudu i nekoliko puta. A Vladi su nova sredstva neophodna. Samo u ovoj godini država se zadužila 1,6 milijardi evra. Najveći dug napravila je prodajom državnih hartija.

Država će platiti samo oglase

Troškovi koje bi zbog neuspeha tendera država snosila direktno se odnose samo na po dva oglasa u „Fajnenšel tajmsu” i „Politici” od ukupno nekoliko hiljada evra. Država se ugovorom o prodaji obavezala i na proviziju od 0,15 odsto na ime privatizacionog savetnika „Siti grupe” ali s obzirom na to da je proviziju uslovljavao prihod od prodaje, država ne bi plaćala konsultanstske usluge, potvrdili su za „Blic” u Ministarstvu finansija.

Povezane vesti: Austrijanci nude 1,2 milijarde evra za Telekom Sindikati Telekoma protiv prodaje kompanije Matić: Prodaja "Telekoma" početkom naredne godine Vlada donela odluku o prodaji akcija Telekoma Na jesen izdvajanje 80 odsto akcija Telekoma iz Pošte Srbije
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.