Tadićevi komentari Vučićeve kosovske politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2023, 00:03

Tadićevi komentari Vučićeve "kosovske politike"

Nekadašnji predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić smatra da vlast u Srbiji na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ništa nije učinila kako bi prevenirala sadašnju situaciju i pritiske koje Srbija trpi zbog situacije povodom Kosova i Metohije, već je, kako tvrdi, sve samo prihvatala.

Tadić je za N1 ocenio i da posle sinoćnjeg obraćanja Vučića nismo dobili veliko pojašnjenja novog evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova, već, kako je rekao, dodatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "dramatizaciju" cele situacije.

Povodom Vučićevih reči da je prethodna vlast izgubila Kosovo, misleći na Tadićevu administraciju, Tadić je naveo da su još potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 1999. izgubljene nadležnosti države na Kosovu, a da su Ivica Dačić i Vučić Briselskim sporazumom "skršili poslednju tačku našeg otpora kada je u pitanju sever i pregovarački proces".

"Ja u svom mandatu nisam želeo da dam te institucije koje su nam ostale na severu, jer sam se vodio devizom nećemo dozvoliti da izgubimo u miru ono što makar nismo u ratu, a ova vlast Vučićeva je prihvatila i to da izgubimo u miru i to što nismo u ratu prihvatanjem Briselskog sporazuma", tvrdi Tadić.

Tadić je ocenio i da je neistinita Vučićeva teza da je za vreme Tadićeve vlasti 2008. godine predato Kosovo.

"Oni su ga izgubili, ako ga je iko izgubio", smatra Tadić i ocenjuje da je Kosovo suštinski izgubljeno pre Slobodana Miloševića, kada su Srbi napuštali Kosovo, kada nije nalaženo rešenje u vreme bivše Jugoslavije.

Navodi i da je on za kompromis i podseća da je 2011. godine predložio plan u četiri tačke u okolnostima kada niko nije hteo podelu Kosova, da je to bio plan u kome nema priznanja, a u kome Srbija ima suštinsku autonomiju na severu i zajednicu srpskih opština na jugu.

Tadić kaže i da nije za to da se zamrzne konflikt jer je tačno da zamrznuti konflikt može da se odmrzne svakog trenutka ako neko ima puške, kao što sada ima premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Mora da se ima plan za rešenje Kosova", rekao je Tadić i ocenio da ga Vučić nema i predlaže da se, ako je plan neprihvatljiv, izađe sa "aktivnim predlogom".

Dodaje i da ne razume zašto Vučić kada je krenuo rat u Ukrajini nije iskoristio priliku da problematizuje pitanje proglašavanja nezavisnosti Kosova i kršenja međunarodnog prava.

Na pitanje da li Srbija može da prihvati novi evropski predlog u čijem središtu je ulazak Kosova u UN, Tadić ocenjuje da "Srbija ne može da prihvati da učestvuje u procesu aktivno potpisivanjem dokumenata koji direktno vode ka ulasku Kosova u UN".

Na to da se spekuliše da se u sadašnjem predlogu ne bi tražilo od Srbije prihvatanje nezavisnosti Kosova i njegovog ulaska u UN, a onda bi to došlo na dnevni red drugim sporazumom za 10 godina, kada obe zemlje budu bile spremne da uđu u EU, kaže da će tako i biti.

O ulozi opozicije i najavi Vučića da će narednih dana detalje razgovora sa svetskom petorkom i novom predlogu za rešavanje Kosova predstaviti šefovima poslaničkih klubova u Skupštini, navodi da mnogi u opoziciji ne razumeju pitanje Kosova.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.