Tadić zavio Srbiju u crno (2) – Ko je „probušio“ budžet?

Izvor: BKTV News, 11.Sep.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić zavio Srbiju u crno (2) – Ko je „probušio“ budžet?

Više nema dileme – Srbija je upala u tešku dužničku krizu. Zato je i logično da je nova Vlada prve korake usmerila u traženju novih kreditora. Da li ih je našla u Moskvi, ili se travka spasa tražu u MMF-u – sada je svejedno.
Realnost je Vladina namera da kroz mere koje je upravo usvojila, uštedi milijardu evra do kraja godine. Taj ceh neće platiti tajkuni. Srpska finansijska oligarhija zasad je nedodirljiva. Ako je tačna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pretpostavka da 2 odsto stanovništva drži u rukama 70 milijardi, a kreditore tražimo van zemlje, onda je jasno da će sve mere štednje pogoditi 98 odsto stanovništa. Znači  – 98 odsto stanovništva će učestvovati u teškoj ali nacionalno poštenoj borbi da Srbija skine crninu.
Onih  2 odsto će deliti sudbinu kada se reformiše sudstvo i tužilaštvo, što traži i EU. Borba protiv kriminala i korupcije biće i efikasna kada se ponovo reformiše refromisano sudstvo. Jer, u prvoj reformi su učestvovali Tadić i tajkuni. A to znači da je u Srbiji krupni kapital domaćih oligarha dobro upakovan negde van Srbije. Nije slučajno da su i najveće domaće banke prodavane u Beogradu, gde i ispijao šampanjac, ali se isplata obavljala na Kipru.
Dve stvari su sigurne. Jedna je – niko od najvećih srpskih oligarha nije se prihvatio transfromacije najvećih srpskih industrijskih kapaciteta. Recimo.IMT, iako smo se opredelili za agrar i imali izvozili 40.000 traktora godišnje. Niti je iko ušao u biznise fabrika koje sada restruktuira država. Oligarsi „skinuli kajmak“ i surutku vratili državi! U biznisu nema „solunaškog  patriotizma“, ali ima nacionalne odgovornosti.
Ovo što imamo je recidiv „čvrstog zagrljaja“ nove „demokratske vlasti“ i „turbo folk srpskih biznismena“!
Posledice su porazne. Od početka godine krila se istina o tome da je „budžet probušen“. Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva finansija i privrede u novom sastavu, konsolidovani budžetski deficit države Srbije (računajući i lokalnu samoupravu) dostigao je rekordne visine i krajem juna 2012. godine iznosio je preko 7 odsto bruto domaćeg proizvoda dok je deficit republičkog budžeta, dakle centralne države, iznosio 111,236 milijardi dinara ili 6,4 odsto BDP, umesto planiranih 4,25 odsto.
Dinar je oslabio za 13 odsto. Iako ga je doskorašnji guverner branio sa 1,3 milijardi evra iz deviznih rezrevi.. Ukupni javni dug  sada  iznosi 15,3 milijarde evra ili 54,7 odsto BDP. Unutrašnji javni dug iznosie 6,1 milijardu evra, a spoljni dug 9,1 milijardu evra.
Čak i da je igrala na lotu ili ruletu, nova Vlada za tridesetak dana nije mogla tome ama baš ništa da doprinese. To je ostatak Tadićevog ne samo premijera Vlade, već i ministra finansije Mirka Cvetkovića. I u tome  Tadićev veliki „doprinos“ zavijanja Srbije u crno.
Sutra: Na koga Tadić misli kada kaže – „Ne dam  DS  tajkunima“?
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.