Svi kod Reksa: Tilerson domaćin sastanka o ratu sa ID

Izvor: B92, 22.Mar.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi kod Reksa": Tilerson domaćin sastanka o ratu sa ID

Šefovi diplomatija i visoki zvaničnici 68 zemalja članica koalicije za borbu protiv Islamske države (ID) razgovaraće u Vašingtonu o borbi protiv terorizma.

Oni će razgovarati i o povećanju pritiska na mrežu i ogranke ekstremista.

Američki državni sekretar Reks Tilerson biće domaćin dvodnevnog skupa, koji se organizuje radi ubrzanja međunarodnih napora protiv ekstremista u Iraku i Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pripremanja terena posle njihovog poraza, navodi agencija AP.

Zvaničnici, među kojima je i irački ministar spoljnih poslova, najverovatnije neće uspeti da razviju sveobuhvatnu strategiju.

Međunarodnu koaliciju za borbu protiv Islamske države formirala je u septembru 2014. administracija Baraka Obame.

Kako navodi agencija AP, sastanak pokazuje da administracija Donalda Trampa želi da sačuva lidersku ulogu SAD u toj koaliciji.

Ovo će biti prvi veći sastanak koalicije od decembra 2014. godine. Cilj je da se ubrzaju međunarodni napori da se pobedi Islamska država i da se poveća pritisak na njene mreže i ogranke. Na sastanku će se takođe razmatrati humanitarna kriza izazvana sukobom.

Islamska država je pod sve većim pritiskom u Iraku i Siriji. Snage uz podršku SAD spremaju se za ofanzivu na samoproklamovano sedište te ekstremističke organizacije u Raki u Siriji.

Pentagon je Beloj kući prošlog meseca poslao novi plan za pobedu nad Islamskom državom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tilerson: Pitanje vremena kada će vođa ID biti ubijen

Izvor: RTS, 22.Mar.2017

Državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da je pitanje vremena kada će lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi da bude ubijen, ističući da su svi njegovi zamenici već mrtvi. . "Svi zamenici El Bagdadija su mrtvi, uključujući...

Nastavak na RTS...

Darmanović: Ratifikacija pitanje procedure, a ne podrške

Izvor: VOA, 23.Mar.2017, 00:04

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović o zaključima današnjeg sastanka globalne koalicije za brobu protiv Islamske države, crnogorskom doprinosu u borbi protiv ekstremizma i ambicijama Crne Gore da se pridruži NATO-u.

Nastavak na VOA...

Tilerson: SAD nameravaju da povećaju pritisak na teroriste u Siriji i Iraku

Izvor: Vostok.rs, 23.Mar.2017

SAD nameravaju da povećaju pritisak na terorističke grupe DAEŠ i Al Kaida u Siriji i Iraku i u ovim zemljama stvore „zone stabilnosti“ za povratak izbeglica, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.. . „SAD će povećati pritisak na DAEŠ i Al Kaidu. Radimo na uspostavljanju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.