Sutra nastavak suđenja Mladiću pred Haškim tribunalom

Izvor: Blic, 20.Avg.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak suđenja Mladiću pred Haškim tribunalom

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, biće sutra nastavljeno pred Haškim tribunalom posle jednomesečne letnje pauze.

Tužioci će nastaviti izvodjenje dokaza protiv Mladića, a prema ranijoj najavi, trebalo bi da svedoči bivši britanski novinar Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) koji je tokom rata u BiH bio dopisnik televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skaj (Sky) iz Sarajeva.

Van Linden je tada intervjuisao Mladića i vodju bosanskih Srba Radovana Karadžića. Mladiću i Karadžiću optužnicom se, izmedju ostalog, na teret stavlja terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95.

Van Linden je do sada svedočio na više sudjenja pred Haškim tribunalom, uključujući procese protiv Karadžića i bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Od početka dokazanog postupa optužbe, 9. jula, protiv Mladića je svedočilo šest svedoka.

Optužnica Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu,Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsredjena je na progon Muslimana iHrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i u još sedam opština u BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

Suđenje generalu Mladiću počelo je 16. maja, kada su tužioci održali uvodnu reč. Početak dokaznog postupka optužbe zatim je dva puta bio odložen na zahtev Mladićeve odbrane zato što joj tužilaštvo nije pravovremeno dostavilo obiman dokazni materijal, na šta je bilo obavezno.

Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka, od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici. Iskaz većine svedoka - koji su već svedočili na drugim suđenjima pred Tribunalom - biće, radi uštede vremena, uvedene u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi branioci će ih zatim unakrsno ispitivati.

Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo". Za izvodjenje dokaza, tužioci imaju na raspolaganju 200 radnih sati. U prvim pojavljivanjima pred sudom, početkom juna i jula prošle godine, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, ali je optužbe

nazvao "monstruznim" i "gnusnim".

Predsedavajući sudija Ori, u skladu sa pravilima suda, u spis je uveo da je Mladić izjavio da nije kriv. Prvu optužnicu protiv Mladića, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on na slobodi ostao do 26. maja 2011. godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije, izručen je Tribunalu.

Povezane vesti: Advokat: Mladić ne može da bude svakog radnog dana na suđenju Presuda Šešelju do marta 2013, suđenje Mladiću i Hadžiću trajaće i nakon 2014. godine Suđenje Mladiću 25. juna Završena uvodna reč, nastavak suđenja Mladiću odložen Tužilac: Mladić bio opsednut uništavanjem Muslimana

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra nastavak suđenja Mladiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Avg.2012

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, biće sutra nastavljeno pred Haškim tribunalom posle jednomesečne letnje pauze. Tužioci će nastaviti izvođenje dokaza protiv Mladića, a prema ranijoj najavi, trebalo bi da svedoči...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Suđenje Ratku Mladiću nastavlja se danas

Izvor: Danas, 20.Avg.2012

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, biće danas nastavljeno pred Haškim tribunalom posle jednomesečne letnje pauze.

Nastavak na Danas...

Nastavlja se suđenje Mladiću

Izvor: medio.rs, 21.Avg.2012, 01:47

Hag -- Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću biće nastavljeno pred Haškim tribunalom posle jednomesečne letnje pauze.

Nastavak na medio.rs...

Nastavak suđenja generalu Мladiću

Izvor: Cafe.ba, 21.Avg.2012

U Haškom tribunalu danas će, po okončanju jednomjesečne ljetne pauze, biti nastavljen glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske VRS generala Ratka Mladića.

Nastavak na Cafe.ba...

Suđenje Mladiću: Svedočio novinar Skaj njuza

Izvor: Mondo, 21.Avg.2012

Pred Pretresnim većem Haškog tribunala jutros je nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, svedočenjem Ernauta van Lindena, ratnog izveštača "Skaj njuza" iz BiH...Suđenje je nastavljeno nakon jednomesečne letnje pauze u radu suda,...

Nastavak na Mondo...

Van Linden: VRS terorisala Sarajevo

Izvor: Beta, 21.Avg.2012

HAG, 21. avgusta 2012. (Beta) - U nastavku sudjenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky) Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) potvrdio je u utorak navode optuž.

Nastavak na Beta...

Van Linden:VRS terorisala Sarajevo, Mladić imao grad na dlanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Avg.2012

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky) Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) potvrdio je danas navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mladić vikao u sudnici: Van Linden je špijun

Izvor: Mondo, 21.Avg.2012

Dok su tužioci u sudnici prikazivali snimak intervjua Ernauta van Lindena sa Ratkom Mladićem u septembru 1992, Mladić povišenim glasom i uzbuđeno u sudnici tvrdio da je svedok "špijun CIA"...U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred haškim Tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky)...

Nastavak na Mondo...

Van Linden o opsadi Sarajeva: To je bio psihološki teror

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Avg.2012

Nakon ljetne pauze suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba (VRS) Ratku Mladiću – nastavljeno je svjedočenjem nizozemskog izvjestitelja Aernout Van Lyndena. On je u vrijeme rata izvještavao iz Sarajeva i napravio interview s Mladićem.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Van Linden: Vojska RS terorisala Sarajevo

Izvor: NaDlanu.com, 21.Avg.2012

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj Ernaut van Linden potvrdio je u utorak navode optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem... Tadašnjem...

Nastavak na NaDlanu.com...

NASTAVAK SUĐENJA MLADIĆU: Novinar “Skaja” izjavio da je VRS terorisala Sarajevo

Izvor: Telegraf.rs, 21.Avg.2012

- Mladić mi je, međutim, rekao: 'Ja sam bič Sarajeva', smejući se, i uopšte nije bio nezadovoljan intervjuom. Štaviše, pozvao nas je na ručak i ništa loše nije rekao o našem izveštaju - izjavio je tadašnji dopisnik "Skaja"

Nastavak na Telegraf.rs...

Mladić: Van Linden špijun CIA-e

Izvor: Akter, 21.Avg.2012

Na suđenja Ratku Mladiću, bivši novinar britanske televizije "Skaj" Ernaut van Linden izjavio je da je Vojska RS 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva, dok je optuženi tokom prikazivanja Van Lindenovog intervjua s njim iz 1992. uzvikivao da je Van Linden "špijun CIA"

Nastavak na Akter...

Mladić: Van Linden - špijun Cije

Izvor: Cafe.ba, 21.Avg.2012

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić danas je na suđenju u Haškom tribunalu na trenutak prekinuo ispitivanje svjedoka optužbe Ernauta van Lindena, optuživši ga da je lopov i špijun Cije.

Nastavak na Cafe.ba...

Mladić izgleda ko mladić

Izvor: Kurir, 22.Avg.2012, 07:01

BEOGRAD - Preporodio se...Suđenje bivšem komandantu Vojske RS, generalu Ratku Mladiću nastavljeno je juče pred Haškim tribunalom, a kao svedok se pojavio bivši novinar Skaja Ernaut van Linden. Interesantno je da su izveštači ih Haga naglašavali da je Mladić tokom svedočenja bio izuzetno miran,...

Nastavak na Kurir...

General Ratko Mladić - Hag uživo

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2012

22.08.2012. -..Svedok tužilaštva je novinar "SKY News" Aernout van Linden, koji je tokom rata izveštavao uglavnom iz muslimanskog dela Sarajeva...On je svedočio i na suđenju prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, te i generalu Stanislavu Galiću, Slobodanu Miloševiću, Milanu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.