Studentski parlament: Oštro osuđujemo; Nadamo se podršci u ovoj nepravdi

Izvor: B92, 26.Feb.2021, 21:13

Studentski parlament: "Oštro osuđujemo"; "Nadamo se podršci u ovoj nepravdi"

Rektorka UB izjavila je da će podržati parlament koji je legitimno izabran, istovremeno podržala novo rukovodstvo, piše u saopštenju Studentskog parlamenta.

Saopštenje Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu prenosimo u celosti:

"Ovom prilikom obraćamo Vam se ponovo povodom aktuelnih dešavanja koja su se odigrala na Univerzitetu u Beogradu.

Kao što smo već obavestili javnost, kolege iz Studentskog parlamenta su održale nelegalnu i nelegitimnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednicu 23. februara čime su povredili više članova opšteg pravnog akta Studentskog parlamenta i samoprozvali se za novo rukovodstvo Studentskog parlamenta. Kolege nastavljaju sa svojim lažnim predstavljanjem javnosti, u čemu ih podržava i Uprava Univerziteta.

Upravo smo završili još jedan sastanak sa Rektorom UB koja nas je obavestila da ona nema ingerencije nad Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu i da će podržati parlament koji je legitimno izabran. U isto vreme na zvaničnom sajtu Univerziteta u Beogradu objavljeno je saopštenje rektorke gde se novo rukovodstvo potvrđuje. Sa velikim žaljenjem moramo da saopštimo da je rektorka ipak izabrala i podržala stranu koja na nelegitiman način pokušava da zauzme kako samo rukovodstvo, tako i prostorije namenjene za korišćenje Studentskog parlamenta.

Podsećamo javnost da nam se na ovakav način onemogućava rad, sprovođenje naših dužnosti i borba za studentska pitanja u okviru Studentskog parlamenta, za čime gorepomenute kolege nemaju interesa kada je očigledno njihova jedina briga imenovanje na funkcije, a ne uslovi nastave na fakultetima i borba za dodatni ispitni rok u ovoj školskoj godini.

Verujemo da 100 hiljada studenata Univerziteta u Beogradu ne interesuju saopštenja koja kolege iz nelegitimnog rukovodstva objavljuju, već kako će se njihovi problemi do kraja školske godine rešiti, za šta im kao i do sada stojimo na raspolaganju.

Nadamo se da ćemo pronaći podršku u ovoj nepravdi, kako nam je naša matična Uprava Univerziteta ne pruža i da ćemo uskoro uspeti da se izborimo za svoja legitimna prava.

Mirno razrešavanje situacije i pomoć od rektorke smo već zatražili, odgovore smo dobili jedino u usmenoj formi da je ovo stvar opšte volje članova, dok sa druge strane zaposleni u rektoratu dobijaju naloge iz kabineta rektorke da je dozvoljeno da u zgradi Rektorata boravi određena skupina delegata i ko se priznaje za studentske predstavnike, a ko ne.

Ako je odlučivanje na osnovu volje studenata dovoljno, pitamo Upravu Univerziteta zašto volja studenata po pitanju dodatnog roka nije ni razmatrana na prethodnoj sednici Senata? Zašto volja studenata da studentima bude produžen rok za završetak studija još godinu dana nije dozvoljena? Zašto volja studenata da upišu MAS i DAS na našem Univerzitetu sa drugih univerziteta, iako su položili ispite regularno sa OAS posle 1.10. nije zadovoljena? Zašto volja studenata za smanjenje školarine nije ispunjena ni na jednoj sednici Senata? Zašto Univerzitet nije ispunio volju studenata da diplome svima budu izdate na vreme?

Nama podrška uprave univerziteta nije sredstvo za ostvarivanje cilja, jer naš cilj nije nelegalno dolaženje na vlast, već nastavak borbe za naša prava. Mi, zvanični predstavnici od novembra 2020. godine nismo dobili odgovor na pitanja i dopis šta je sa svim prekršenim članovima poslovnika. Kao odgovor dobijamo da ovo nije ingerencija rektora, ali očigledno jeste da zakazuje sale za održavanje nelegalne sednice i isteruje članove parlamenta iz studentskih prostorija koji su legalni i legitimni.

Svemu ovome svedoči sinoćni mejl samoizabranog ,,predsednika” koji saziva sednicu na kojoj sam sebe potvrđuje, nastavljajući da krši sva pravna akta i ponižavajuću sve članice i članove Univerziteta u Beogradu.

Oštro osuđujemo ovo nasilničko ponašanje prema studentima od strane nekoga ko nema ingerencije nad ovim pitanjem, kao i lažno predstavljanje određenog broja kolega. Nakon jučerašnjeg nasilničkog menjanja brave na vratima prostorije studentskog parlamenta, ostaje nam da svoju borbu iskažemo ne druge načine jer nam je u zgradi Univerziteta zabranjen pristup".

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, u sazivu koji je konstituisan uz podršku većine njegovih članova, doneo je odluke o promeni studentskih predstavnika u organima i telima Univerziteta, saopštila je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

"Verujem da Studentski parlament ima snage da prevaziđe poteškoće u funkcionisanju i pruži pun doprinos očuvanju i snaženju ugleda Univerziteta u Beogradu, naročito među pripadnicima njegove studentske populacije", navela je Popović u saopštenju objavljenom na sajtu Univerziteta u Beogradu, a povodom tvrdnji prethodnog saziva Studentskog parlamenta da je novi izabran na nelegitiman način.

Popović je istakla da Uprava Univerziteta osuđuje svaki vid neprimerenog ponašanja koje bi imalo za cilj ometanje redovnog funkcionisanja Studentskog parlamenta, a posebno postupke kojima se narušavaju principi akademskog delovanja.

Naglasila je da Univerzitet stoji na raspolaganju da pomogne u dodatnom uređivanju svih procedura u oblasti studentskog organizovanja, u skladu sa postojećim pravnim okvirom i u najboljem interesu njegovih studenata.

Kako je istakla, uprava Univerziteta je uvek poštovala princip da većina studentskih predstavnika bira rukovodstvo Studentskog parlamenta.

U saopštenju se dodaje da je 25. februara od strane nepoznatih lica obijena brava prostorija Studentskog parlamenta u zgradi Rektorata, a vrata skinuta sa šarki i sakrivena, te da je u toku ispitivanje tog događaja.

Ranije danas, Studentski parlament UB saopštio je da je deo članova tog tela 23. februara održao, kako tvrde, nelegalnu i nelegitimnu sednicu čime su povredili više članova opšteg pravnog akta Studentskog parlamenta i samoprozvali se za novo rukovodstvo Studentskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novo rukovodstvo Studentskog parlamenta UB legitimno

Izvor: Danas, 26.Feb.2021

Novi vršilac dužnosti studenta prorektora je Luka Marošanin, a predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) je Aleksandar Đurić, epilog je spora koji je nastao među studentskim predstavnicima na Univerzitetu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.