Stefanović o sednici SB UN: Skrenuti pažnju na nepoštovanje prava Srba na KiM

Izvor: RTS, 09.Jun.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović o sednici SB UN: Skrenuti pažnju na nepoštovanje prava Srba na KiM

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da očekuje da će se na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovarati o nedavnim incidentima na severu KiM i da će međunarodnoj javnosti biti skrenuta pažnja na to da se 20 godina posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma ne poštuju prava Srba na KiM.
Stefanović je rekao da nema velikih očekivanja od sutrašnje sednice SB >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UN u Njujorku i da je da je teško očekivati konsenzus oko bilo koje političke odluke na tom nivou budući da su stavovi velikih sila o KiM, ali i drugih svetskih pitanja, različiti i međusobni suprostavljeni.

''Ne očekujem velike domete te sednice, ali očekujem da će se sve zemlje, koje su prijatelji Srbije i koji podržavaju njenu borbu za teritorijalnu celovitost, uključiti u raspravu ne samo o posednjim incidentima na severu KiM, nego i o celokupnoj situaciji u poslednjih 20 godina'', rekao je Stefanović novinarima u Palati "Srbija" na pitanje šta očekuje od sednice SB UN.
Kako je naveo. ni posle 20 godina, otkako su UN i KFOR preuzeli odgovornost za bezbednost i sigurnost na KiM, nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi kojima se garantuje bezbednost Srba u južnoj pokrajini.
Prema Stefanovićevim rečima, Priština sprovodi akcije koje se podvode pod borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, razbijajući automobile, pucajući građanima iznad glava i bacajući šok-bombe na nenaoružane ljude, dok, s druge strane, Srbija vod politiku koja svojim građanima garantuje mir.
''Srbija poštuje svoju reč. Mi nismo oni koji potpišu sporazum i pruže ruku, EU to garantuje, a onda posle godinu, dve ili pet kažemo da smo se predomislili'', rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Očekujem da će nas prijatelji podržati na sednici Saveta bezbednosti

Izvor: Blic, 09.Jun.2019

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da će na sednici Saveta bezbednosti UN biti skrenuta pažnja međunarodnoj javnosti da se 20 godina posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma ne poštuju prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.