Štednja i porez

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednja i porez

Dr Milan R. Kovačević,

konsultant za strana ulaganja

Vlada je 5. februara ponudila prodaju svojih obveznica i građanima. Do tada je štednja te vrste bila dostupna samo pravnim licima. Promena je dobra, iako je Narodna banka u prošlosti, obratno, prvo uspešno prodavala obveznice građanima, pa odustala. Za razliku od NB, kod koje su građani po određenoj kamati uplaćivali novce u banku, Vlada od građana očekuje da na aukciji sami ponude kamatu u konkurenciji sa pravnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << licima. Uplaćeno je manje od polovine ponuđenog, a kamata je 15% godišnje. Državu će to koštati i više.

Verovatno su građani malo učestvovali, iako to nije objavljeno. Nisu razumeli formulu kamate za ponudu cene, nisu našli brokera ili savladali druge procedure. Tu im je i „Prokredit banka” kod koje štednja na tri meseca bez dodatnih troškova donosi 17% kamate godišnje. Kod „Hipo Alpe-Adrija banke” je 15%. Štednja je garantovana, a kod Narodne banke kamata je bankama 16,5%.

Budžetu treba novaca, svi poreski obveznici ne plaćaju uredno, iako se tada od njih naplaćuje, neovisno o tržišnim prilikama, već duga, masna kamata od 23,5% godišnje. A pošto ni tako ne ide, povremeno se neuredni i nagrađuju otpisivanjem kamata. Velika marža plaćene i naplaćene kamate ne pomaže ni rejtingu države.

A Vlada bi mogla pozvati poreske obveznike, da štede i uz porez - ko preplati isplati se. Na tako prikupljeni novac plati, recimo, opet kamatu od 15% ili veću za pomenute troškove alternativnog prikupljanja novaca. Izostali bi troškovi posrednika i suvišne procedure (giljotinirane).

Poreski računar bi sve odradio, a poreski obveznici bi pohvalili Vladu.

A zašto od toga ipak neće biti ništa?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.