Snoudenova ponuda Nemačkoj

Izvor: RTS, 23.Dec.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snoudenova ponuda Nemačkoj

Uzbunjivač Edvard Snouden nudi pomoć Berlinu u istrazi povodom špijunskih aktivnosti NSA, u zamenu za politički azil u Nemačkoj. Sankcije SAD protiv Nemačke, nanele bi veću štetu Vašingtonu nego Berlinu, primećuje Snouden. Bivši američki obaveštajac zahvalio se Rusiji na prilici da slobodno izrazi svoje misli.

Bivši obaveštajac NSA Edvard Souden ponudio je Nemačkoj pomoć u istrazi povodom špijunskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktivnosti koje je Bela kuća sprovodila u toj zemlji, ukoliko mu Berlin odobri politički azil, piše nemački portal Štern.

Ne plašeći se mogućeg gonjenja i izručenja u SAD, Snouden u pisanoj izjavi za Štern, primećuje da niko u nemačkoj vladi ne veruje ozbiljno da će SAD "sprovesti sankcije protiv Nemačke, kao odgovor na kritike nezakonitog nadzora", jer će to doneti veću štetu SAD nego Nemačkoj.

Snouden sumnja u sposobnost američkog Kongresa da sprovede bilo kakve reforme, pošto je prethodne nedelje stručno veće zaduženo za preispitivanje špijunskih aktivnosti Bele kuće objavilo svoj izveštaj.

Američki komitet državne bezbednosti, napisao je Snouden, hvali američke obaveštajne službe, umesto da ih drži pod kontrolom.

Protekle nedelje, Snouden je Brazilu poslao slično otvoreno pismo, nudeći pomoć u "istragama osumnjičenih za zločine protiv brazilskih građana", ali uz napomenu da će vlada SAD nastaviti da ograniči njegovu "sposobnost da govori dok mu zemlja ne da stalni politički azil".

Snouden je to ponovio i u nedelju u mejlu poslatom brazilskoj TV stanici Globo, rekavši da bi voleo da se preseli u Brazil ukoliko mu to dozvoli vlada te zemlje.

Brazilski ministar spoljnih poslova rekao je da tako nešto može da razmotri tek kada zvanično bude primio zahtev za azil.

Snouden se, takođe, zahvalio i Rusiji što mu je dala azil i priliku da slobodno izrazi svoje misli.

"Zahvalan sam na prilici da slobodno živim i učestvujem u velikim globalnim debatama zbog jednogodišnjem azilu koji mi je obzebedila Rusija", rekao je Snouden u jednom intervjuu.

"Imao sam mnogo vremena da čitam, pomno sam pratio razvoj događaja u svetu", rekao je uzbunjivač odgovarajući na pitanje kako u Rusiji provodi vreme.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Snouden nudi pomoć Berlinu za azil

Izvor: B92, 23.Dec.2013

Berlin -- Odbegli obaveštajac Edvard Snouden bi pomogao Berlinu u razjašnjenju američkog špijuniranja Nemaca, ukoliko bi dobio politički azil u toj zemlji, piše "Štern"...Nemački magazin navodi da je krajem oktobra poslanik partije Zeleni Hanas Kristijan Štrebele posetio Snoudena u Moskvi i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.