Škola zabranila transrodnoj devojčici da koristi ženski toalet, roditelji ogorčeni

Izvor: Blic, 28.Feb.2013, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola zabranila transrodnoj devojčici da koristi ženski toalet, roditelji ogorčeni

Grupa za zaštitu prava transseksualaca saopštila je u sredu da je u Koloradu podnela tužbu zbog diskriminacije u ime Koj Matis, učenice prvog razreda osnovne škole koja je rođena kao dečak, a predstavlja se kao devojčica. Tužba je podneta zbog odluke uprave školske četvrti Fauntin-Fort Karson da joj se zabrani korišćenje ženskog toaleta u osnovnoj školi “Iglsajd”. Koj Matis na jednoj od porodičnih fotografija

- Bili smo veoma zbunjeni, jer je sve bilo u najboljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << redu, a onda se situacija iznenada promenila. To nas je mnogo uznemirilo zato što znamo da će zbog toga ponovo patiti - izjavila je njena majka Ketrin Matis.

- Koj je rođena sa muškim polnim organima, ali otkako zna za sebe predstavljala se kao žensko - izjavila je njena majka u Denveru, prestonici Kolorada.

U strahu da će u školi biti izložena podsmehu, roditelji su je za vreme zimskog raspusta ispisali iz škole.

Roditelji Koj Matis: Iz straha smo ćerku ispisali iz škole

Advokat Majkl Siverman, koji zastupa Koj, kaže da tužba ima za cilj da pomogne i drugima, a ne samo jednoj porodici.

- Mnogi transseksualci svakodnevno su suočeni sa diskriminacijom - rekao je on.

Koj se tokom proteklih godina oblačila kao devojčica, a u njenom pasošu i ličnoj karti piše da je ženskog pola.

Deo pisma uprave škole kojim se navodi da Koj ne sme da koristi ženski toalet

"Donoseći odluku, uzeli smo u obzir ne samo situaciju u kojoj se nalazi Koj, već i drugi đaci škole, njihovi roditelji, kao i kakve će posledice po detetovu budućnost imati činjenica da kao dečak, sa muškim genitalijama, koristi ženski toalet”, navodi se u pismu uprave školskog okruga upućenom Silvermanu.

"Siguran sam da možete da razumete da će kako Koj bude rastao, a njegove genitalije se budu razvijale, sigurno biti roditelja i đaka kojima će biti neprijatno ako bude koristio ženski toalet”, kaže se u pismu.

VIDEO > Škola zabranila transrodnoj devojčici da koristi ženski toalet:

Koliko mladi mogu biti transseksualci? Koj Matis

Sveobuhvatni podaci i studije o deci transeksualcima su retki. Procenjuje se da je udeo transseksualaca u stanovništvu širom sveta negde između 1:30.000 i 1:3.000.

Kod neke dece rani znaci poremećaja polnog identiteta ispoljavaju se već u uzrastu od tri godine, tvrde stručnjaci koji rade sa ovom decom. Ona nisu interseksualna - nemaju fizičke poremećaje ili malformaciju seksualnih organa. Problem transseksualnosti postoji u mozgu, mada stručnjaci nemaju jedinstven stav o tome da li je on psihološki ili fiziološki zasnovan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.