Skelet Tiranosaurusa prodat privatnom licu za više od pet i po miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 07:11

Skelet Tiranosaurusa prodat privatnom licu za više od pet i po miliona evra

Skelet tiranosaurusa star 67 miliona godina prodat je privatnom licu na aukciji u Cirihu za 5,55 miliona švajcarskih franaka (oko 5,6 mililona evra), što je prvi put da se Ti-reks našao na aukciji u Evropi.

Ovaj primerak dinosaurusa opisan je kao jedan od najspektakularnijih skeleta Ti-reksa koji postoje, a dug 11,6 metara i visok 3,9 metara, preneo je Bi-Bi-Si.

Naziv skeleta, prodatog u aukcijskoj kući Koler u Cirihu, je "293 Triniti", jer je izgrađen od tri različita >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ti reksa sa američkih lokacija dinosaurusa u Montani i Vajomingu i sastoji se od 293 odvojene kosti iz uzoraka izvađenih između 2008. i 2013. godine.

Vecina skeleta dinosaurusa koji se prodaju na aukciji delimično su sastavljeni od odlivaka ili zamene, ali više od polovine "293 Triniti" čine prave kosti, što je relativno visok procenat.

Britanski javni servis navodi da ovo nije prva aukcija Ti reksa, niti najviša postignuta cena, ali da su takve prodaje relativno retke.

Navodi se i da su naučnici zabrinuti zbog sve veceg broja fosila dinosaurusa koji završavaju u privatnim kolekcijama.

Prošle godine skelet Ti reksa, za koji se očekivalo da ce na aukciji koštati do 23 miliona evra, povučen je nakon što su se pojavile sumnje o tome odakle su delovi došli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.