Sirija: Pobunjenici počeli povlačenje teškog naoružanja

Izvor: B92, 06.Okt.2018, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Pobunjenici počeli povlačenje teškog naoružanja

Pobunjeničke grupe u Siriji počele su da povlače teško naoružanje iz demilitarizovane zone uspostavljene u skladu sa sporazumom TUR i RUS na severozapadu zemlje

To javlja Rojters pozivajući se na dva zapovednika pobunjeničkih grupa koje podržava Turska.

"Proces povlačenja teškog naoružanja počeo je jutros i nastaviće se u narednim danima", rekao je britanskoj agenciji komandant pobunjeničke grupe.

Isti zvaničnik je rekao da će pobunjenička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alijansa Nacionalni front za oslobođenje (NFL), koja uživa podršku Turske, povući svoje teško naoružanje - kao što su raketni lanseri i artiljerijska vozila - i odneti ga 20 kilometara dalje od kontaktne linije između pobunjenika u sirijskoj provinciji Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, i vladinih snaga.

"Lako i srednje naoružanje i teški puškomitraljezi kalibra do 57 milimetara će ostati u toj zoni", rekao je neimenovani zvaničnik.

U skladu sa sporazumom koji su prošle godine positgle Turska i Rusija, "radikalni" pobunjenici će morati da do sredine ovog meseca povuku teško naoružanje iz demilitarizovane zone.

Tim sporazumom je zaustavljena preteća ofanziva srijske vlade, za koju su UN upozorile da bi takav napad doveo do humanitarne katastrofe u regionu Idliba, gde živi oko tri miliona ljudi.

Glavna džihadistička grupa u Idlibu, Tahrir al-Šam, tek treba da se izjasni da li će poštovati ovaj sporazum, napominje britanska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.