Simpo od sutra u blokadi zbog pet milijardi poreskog duga!

Izvor: Press, 22.Avg.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpo od sutra u blokadi zbog pet milijardi poreskog duga!

"Sledeće sedmice nijedno jedino preduzeće neće biti u statusu poreskog dužnika, svi će ili plaćati, ili će biti blokirani, ili će reprogramirati svoj dug", rekao je Dinkić novinarima.

Ističući da je Simpo izuzetno važna fabrika za jug Srbije, on je rekao da ta kompanija godinama nije plaćala porez, da im je upućena molba da se taj dug pretvori u vlasništvo države, ali da od toga nije bilo ništa, već očekuju zaštitu od premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ivice Dačića.
"Mislim da to sada ne može da prođe, jer je potpuno jasno da je većina u vladi za nultu toleranciju na neplaćanje poreza", rekao je Dinkić i postavio pitanje zašto bi ijedna druga kompanija u Srbiji izmirivala poreske obaveze ako se samo jednoj kompaniji politički dozvoli da ne plati porez.

Kompanija Simpo je, u skladu sa dogovorom u Vladi Republike Srbije, pripremila Program restrukturiranja, koji, između ostalog sadrži konkretan predlog plaćanja svih dospelih, a neplaćenih poreskih obaveza, o čemu je jutros i zvanično obavestila Poresku upravu Srbije, saopštila je danas ta kompanija.

Prema navodima Poreske uprave, "Simpo" na ime neplaćenog poreza duguje državi više od pet milijardi dinara.

Ovaj Program, koji po dogovoru, Vladi treba da bude dostavljen u ponedeljak, 26. avgusta, predstavlja operativnu dopunu Strategije unapređenja i razvoja Simpa, koja je u novembru 2012. godine dostavljena i podržana u Vladi Republike Srbije. U odgovoru upućenom Poreskoj upravi Srbije, "Simpo" ad je naglasio i da u pogledu izmirivanja svojih obaveza po pitanju poreza i doprinosa u potpunosti poštuje relevantne Zakone i druga zakonska akta, kao i zaključak Vlade Republike Srbije.

U Simpu smatraju da ne postoje opravdani zakonski razlozi za blokadu računa kompanije Simpo, s obzirom na to da je, kako navode, odnos između države i Simpa, kao privrednog društva koje se nalazi u procesu privatizacije, u pogledu izmirenja fiskalnih obaveza u potpunosti uređen relevantnim zakonima.

Blokada računa neminovno bi dovela do zaustavljanja proizvodnje i gubitka poslova po potpisanim ugovorima sa partnerima u zemlji i inostranstvu, poput najvećih svetskih kompanija kao što su IKEA, KIKA, ili francuski Roš Boboa. Time bi bili ozbiljno ugroženi radna mesta i egzistencija 4.500 zaposlenih u SIMPO ad i njegovim zavisnim predzećima, kao i opstanak brojnih drugih firmi na jugu Srbije, koje su direktno vezane za Simpo, kao njegovi dobavljači, navedeno je u saopštenju.

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić rekao je danas Tanjugu da su primili dopis Poreske uprave, u kojem se ukazuje da će račun kompanije biti blokiran ukoliko to preduzeće ne izmiri poreske obaveze.

Kako Tanjug saznaje, dve opomene su poslate Simpu - jedna izdata 1. avgusta, a druga 19. avgusta. Obe je potpisala direktorka Centra Poreske uprave za velike poreske obveznike, Ljiljana Kovačević overenu povratnicu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.