Šefovi diplomatija zemalja kandidata danas u Bukureštu

Izvor: B92, 01.Feb.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija zemalja kandidata danas u Bukureštu

Bukurešt -- U Bukureštu neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo.

Sastanku će prisustvovati i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, a učestvovaće i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Na marginama sastanka Dačić će učestvovati i na neformalnom radnom ručku na poziv Mogerini i ministra spoljnih poslova Rumunije Teodora Meleskanua, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Ministastvo spoljnih poslova.

Tema neformalnog radnog ručka biće "€žBuducnost regiona Zapadnog Balkana, jačanje dijaloga i unapređenje regionalne saradnje u kontekstu globalnih izazova".

Mogerini je najavila da će se ministrima spoljnih poslova EU na neformalnom sastanku u Bukureštu priključiti i šefovi diplomatija zemalja kandidata. Sa zemljama kandidatima razgovaraćemo ujutru i to na prvom mestu o naĹĄim odnosima sa Kinom, rekla je juče Mogerini.

Neformalnom sastanku Saveta ministra u Bukureštu, koji je počeo juče, prisustvuje i komesar Johanes Han koji je najavio da ć‡e se sa šefovima diplomatija zemalja kandidata razmotriti i situacija na Zapadnom Balkanu u svetlu uspeha ratifikacije Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije kao i mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Šefica EU diplomatije kaže da su zajednički neformalni sastanci šefova diplomatija EU i zemlja kandidata za članstvo uspostavljeni početkom njenog mandata. Ona je ocenila da je u pitanju dragoceno iskustvo zajedničke diskusije o različitim pitanjima.

Mogerini se zahvalila rumunskom predsedavanju EU na podršci ovom pristupnu i organizaciji sastanka šefova diplomatije EU i zemalja kandidata u Bukureštu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.