Sednica Saveta bezbednosti odložena za sredu u 16 časova

Izvor: RTS, 07.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta bezbednosti odložena za sredu u 16 časova

Sastanak Saveta bezbednosti povodom predloga britanske rezolucije o Srebrenici odložen je za sutra u 16 časova. Prethodno je sednica odložena dva puta pošto je Rusija najavila veto na predlog britanske rezolucije. Kina je ranije predložila da se glasanje odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta bezbednosti.
20.50 – Sednica Saveta bezbednosti odložena za sredu u 16 časova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javlja dopisnik RTS-a iz Njujorka
20.09 – Sat vremena pred najavljeni početak sastanka Saveta bezbednosti, kineske diplomate sa predstavnicima SAD i Rusije pokušavaju da pronađu rešenje . Za sada, nema informacija o napretku pregovora ili novom predlogu rezolucije, saznaje RTS u diplomatskim krugovima u Njujorku.
17.40 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio je danas britanskog kolegu da će Moskva staviti veto na predlog rezolucije, saznaje RTS. Britanija obezbedila podršku za rezoluciju od SAD, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda.
17.27 – Premijer Aleksandar Vučić za 22.30 sazvao hitnu sednicu Vlade povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o Srebrenici. 
17.10 – Brifing Saveta bezbednosti o Bosni i Hercegovini odložen do 21 čas, saopštio je predsedavajući Saveta bezbednosti, ambasador Novog Zelanda Džerard van Bohemen. 
16.30 – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo je da raspravljaju o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.
Sednica je prethodno po drugi put odložena za 21 sat po srednjoevropskom vremenu. Prvo je bila zakazana za 16 sati, pa pomerena za 17 po srednjoevropskom vremenu.
Ranije je Kina, stalna članica Saveta bezbednosti UN, predložila da se glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tela svetske organizacije.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odložži dok se ne postigne konsenzus svih članica.
Kina smatra da predložženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.  
Bio je dogovoren i poseban format za ovu raspravu – brifing na kojem su svoja viđenja događaja u Srebrenici trebalo da predstave zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Posle toga, planirano je da uslede komentari država članica.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ranije danas je rekao da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sednici.
"Mi imamo primedbe i smatramo da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome", rekao je Dačić.
Forin ofis je u ponedeljak predstavio šestu verziju predloga rezolucije o genocidu, u kojoj se ponavljaju stavovi na koje su Srbije i Republika Srpska imale ozbiljne zamerke. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.