SPC i raskol između Carigrada i Moskve: kome se privoleti carstvu

Izvor: B92, 17.Okt.2018, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC i raskol između Carigrada i Moskve: kome se privoleti carstvu

SPC je srcem uz Moskvu, ali neće prekidati odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom.

Raskid Ruske pravoslavne crkve sa Carigradskom (Vaseljenskom) patrijaršijom odjeknuo je širom pravoslavnog sveta i doveo u nezgodan položaj mnoge sestrinske crkve, uključujući i SPC.

U sporu koji se razbuktao nakon što je Carigrad priznao autokefalnost Kijevske patrijaršije u inat Moskvi, SPC je, prema izjavama crkvenih velodostojnika, odlučno stala na rusku stranu.

Patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpski Irinej izjavio je ranije ove nedelje da je čin davanja autokefalnosti Krimu "slovom, stavom i duhom suprotan učenju i ustrojstvu" pravoslavlja.

On je u intervjuu za Večernje novosti izrazio bojazan da će odluka Carigrada imati teške posledice i optužio tamnošnji Sinod za "pilatovsko pranje ruku".

Istovremeno, vladika Amfilohije, član Svetog sinoda SPC, ocenio je da je ta odluka "nekanonska".

SPC se pribojava i da bi Vaseljenska patrijaršija nakon Kijeva mogla da dodeli autokefalnost drugim crkvama koje je zatraže.

Međutim, ukoliko bi SPC sledila Moskvu do kraja i raskinula sa Carigradom, platila bi visoku cenu.

Njeni sveštenici ne bi više mogli da borave u Hilandaru, jednom od najsvetijih mesta srpskog pravoslavlja, jer je taj manastir, kao uostalom i cela Sveta Gora, u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije.

"Postavilo bi se i pitanje razmene monaha između grčkih i srpskih manastira koje je trenutno vrlo intenzivno", kaže za BBC na srpskom Dalibor Đukić, koji predaje Crkveno pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Stoga, Đukić smatra da će kritike SPC na račun Carigrada ostati na verbalnom nivou, ali da konkretnih odluka neće biti.

"Ruska crkva zasad ni ne traži od sestrinskih crkvi da raskinu sa Carigradom, već samo da iznesu stav".

Pet razloga što je raskol u pravoslavlju važan

Ruska crkva prekida odnose sa Carigradom

On, sem toga, veruje da nova situacija neće dati krila pokušajima da se i u Crnoj Gori uspostavi autokefalnost.

"Vaseljenska patrijaršija je izrazito neraspoložena prema takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je čoveka na njenom čelu, Miraša Dedejića, ta ista patrijaršija svojevremeno raščinila", ukazuje Đukić.

Sa druge strane, on veruje da bi raskid Moskve i Carigrada mogao da ima i pozitivne posledice: na primer, da podstakne postizanje kompromisa između srpske i makedonske crkve.

"Carigradski patrijarh može da pomogne da se pokrenu stvari", kaže on.

U sporu između Moskve i Carigrada SPC je srcem uz Moskvi, ali noge su joj čvrsto na zemlji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC i raskol između Carigrada i Moskve: kome se privoleti carstvu

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2018

SPC je srcem uz Moskvu, ali neće prekidati odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom...AFPSaglasni: ruski patrijarh Kiril (levo) i srpski patrijarh Irinej..Raskid Ruske pravoslavne crkve sa Carigradskom (Vaseljenskom) patrijaršijom odjeknuo je širom pravoslavnog sveta i doveo u nezgodan položaj mnoge...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.