Šokantno: Američki marinci urinirali po mrtvim talibanima

Izvor: Blic, 12.Jan.2012, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šokantno: Američki marinci urinirali po mrtvim talibanima

Američke vojne vlasti saopštile su da vode istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, gde se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima.

Snimak možete pogledati OVDE.

UPOZORENJE: SNIMAK JE UZNEMIRAVAJUĆI!

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džon Kirbi rekao je da bez obzira o kome se radi, i pod kojim se uslovima to dogodilo, takav čin smatra nečuvenim.

Snimak je duboko uznemirujući i predstavlja nečuveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponašanje, naveo je on.

Na snimku koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Američka vojska je saopštila da još nije utvrđena verodostojnost snimka i dodala da, bez obzira na to, ono što se vidi na snimku nije u skladu sa vrednostima koje propagiraju američki marinci.

Svoju ogorčenost snimkom odmah je izneo i Savet za islamsko-američke odnose, poznata organizacija za zaštitu prava muslimana iz Vašingtona, ocenivši da to predstavlja odvratan i nemoralan čin.

Ako se pokaže da je snimak verodostojan, to će predstavljati nešto potpuno nedolično za američko vojno osoblje i ugroziće ostale vojnike i civile , navodi se u pismu Saveta koje je upućeno američkom sekretaru za odbranu Leonu Paneti.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti incident.

Nije prvi incident

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u kojima učestvuju američki marinci. Naime, osumnjičeni za saradnju s mrežom Al Kaida i talibanima koji su prošli kroz američki zatvor u Bagramu, u Avganistanu, tvrde da su bili izloženi teškim maltretiranjima, poput prebijanja, uskraćivanja sna, kačenja o tavanicu i huškanja pasa na njih. Činjenica da je, prema istrazi Bi-Bi-Sija, takav okrutan tretman u avganistanskom zatvoru trajao sve do 2008. godine pokazuje da je Pentagon ostao gluv na kritike koje je godinama pre toga trpeo zbog sličnih mučenja u pritvorskim centrima SAD u Gvantanamu na Kubi i Abu Graibu u Iraku.

- Radili su nam ono što se ne radi ni životinjama, a kamoli ljudima", naveo je zatvorenik s pseudonimom Doktor Handan. „Polivali su nas ledenom vodom zimi, a vrelom leti. Huškali su pse na nas. Uperili bi nam pištolj ili pušku u glavu i pretili da će pucati. Stavljali su nam u piće neki lek od kog nismo mogli da spavamo i onda nas propitivali - priča zatočenik iz Bagrama.

Opširnije o ovom incidentu možete pročitati ovde

Igra marinaca "ubij civila"

U septembru 2010. godine, istražni organi vojske SAD saopštili su da će grupa američkih vojnika 5. borbene „strajker" brigade biti izvedena pred sud pod optužbom za višestruko ubistvo nakon petomesečnog divljanja po Avganistanu tokom kojeg su iz zabave nasumično ubijali civile. List „Vašington post" navodi da su vojnici tela ubijenih komadali i fotografisali, a lobanje i kosti su čuvali kao trofeje.

Zločine su pripadnici „tima ubica", kako su sami sebe prozvali, počinili u prvoj polovini ove godine, a spadaju u najgnusnija nedela za koja su pripadnici američkih vojnih snaga optuženi od početka invazije na Avganistan 2001. godine.

Plan koji su vojnici skovali bio je prost i surov: da nasumično odaberu i ubiju nekog avganistanskog civila i da se nekažnjeno izvuku. Prema dokumentima vojnog tužilaštva, nekoliko pripadnika jednog od vodova 5. borbene brigade opremljene oklopnim vozilima „strajker", u sastavu 2. pešadijske divizije, nedeljama se bavilo ovom idejom u decembru 2009. Svoj plan su pretočili u delo u selu La Mohamed Kalaj 15. januara ove godine, kada im se, na svoju nesreću, približio Avganistanac koji je kasnije identifikovan kao Gul Mudin.

Opširnije o ovom incidentu možete pročitati ovde

Fotografisali se pored mrtvih Afganistanaca

Kaplar Džeremi Morlok jedan je od petorice vojnika optuženih za ubistvo sa predumišljajem tri civila u Avganistanu početkom godine. Međutim, on je zajedno sa marincem Endrju Holmsom osumnjičen i za neprimereno ponašanje jer se fotografisao pored leševa mrtvih Afganistanaca.

Opširnije o ovom incidentu možete pročitati ovde

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PENTAGON ISTRAŽUJE SNIMAK NA KOM MARINCI URINIRAJU PO MRTVIM TALIBANIMA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2012

Na snimku koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana..VAŠINGTON - Američke vojne vlasti saopštile su da vode istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, gde se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima...Portparol...

Nastavak na Kurir...

Ponižavanje mrtvog protivnika

Izvor: RTS, 12.Jan.2012

Pentagon sproveo istragu povodom snimka na kojem marinci uriniraju po mrtvim talibanima. Bez obzira na to ko je na snimku, to je nečuveno ponašanje, rekao portparol Pentagona. Identifikovana dvojica od četvorice marinaca. ..Američke vojne vlasti saopštile su da vode istragu o video-snimku koji se...

Nastavak na RTS...

Uznemiravajuće: Američki marinci urinirali po telima mrtvih talibana (VIDEO)

Izvor: S media, 12.Jan.2012

Na snimku se vide četvorica američkih vojnika kako u vojnim uniformama uriniraju na tri beživotna tela muškaraca. U pozadini se čuje glas muškarca koji kaže "lep dan, druškane". Muškarci koji leže imaju smeđu boju kože, bosonogi su i jedan je prekriveni krvlju ali nisu u iniformi...Poreklo...

Nastavak na S media...

MORBIDNI MARINCI POD ISTRAGOM PENTAGONA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2012

VAŠINGTON - Američke vojne vlasti saopštile su da vode istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, gde se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima...VAŠINGTON - Američke vojne vlasti saopštile su da vode istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, gde se vide...

Nastavak na Kurir...

(VIDEO) Američki marinci urinirali po mrtvim talibanima

Izvor: BanjalukaLive.com, 12.Jan.2012

Američke vojne vlasti vode istragu o video snimku koji se pojavio na internetu, gdje se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima. Portparol Pentagona mornarički kapetan Džon Kirbi rekao je da bez obzira o kome se radi, i pod kojim se uslovima to dogodilo, takav čin smatra nečuvenim. Snimak...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Panetta: Ponašanje četvorice vojnika je nedopustivo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jan.2012

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je da je videosnimak koji prikazuje američke vojnike kako uriniraju nad tijelima ubijenih Afganistanaca "za krajnje žaljenje". "Oni koji su sudjelovali  u incidentu moraju se smatrati odgovornim za njega", kazao je Panetta. Snimak, koji je postavljen...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Identifikovana dva vojnika sa skandaloznog video snimka

Izvor: S media, 13.Jan.2012, 09:19

Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tela mrtvih talibana u Avganistanu, su identifikovani, saopštio je zvaničnik mornarice SAD...Ovaj neimenovani zvaničnik rekao je u četvrtak uveče da vojska smatra da je snimak, koji je postavljen na internetu,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.