Читај ми!

Ponižavanje mrtvog protivnika

Pentagon sproveo istragu povodom snimka na kojem marinci uriniraju po mrtvim talibanima. Bez obzira na to ko je na snimku, to je nečuveno ponašanje, rekao portparol Pentagona. Identifikovana dvojica od četvorice marinaca.

23.50 - Identifikovana dvojica marinaca na video snimku koji je autentičan, potvrdili  Rojtersu anonimni zvaničnici iz redova marinaca.

Američke vojne vlasti saopštile su da vode istragu o video-snimku koji se pojavio na internetu, gde se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima.

Posle brze istrage, komanda američkih marinaca identifikovala je dvojicu od četvorice vojnika koji se vide na ovom snimku, ali njihova imena još uvek nisu objavljena. 

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džon Kirbi rekao je da, bez obzira na to o kome je reč i pod kojim se uslovima to dogodilo, takav čin smatra nečuvenim.

"Snimak je duboko uznemirujući i predstavlja nečuveno ponašanje", naveo je Kirbi. Na snimku koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Američka vojska saopštila je da još nije utvrđena verodostojnost snimka i dodala da, bez obzira na to, ono što se vidi na snimku nije u skladu sa vrednostima koje propagiraju američki marinci.

Svoju ogorčenost snimkom odmah je izneo i Savet za islamsko-američke odnose, poznata organizacija za zaštitu prava muslimana iz Vašingtona, ocenivši da to predstavlja odvratan i nemoralan čin.

"Ako se pokaže da je snimak verodostojan, to će predstavljati nešto potpuno nedolično za američko vojno osoblje i ugroziće ostale vojnike i civile", navodi se u pismu Saveta koje je upućeno američkom sekretaru za odbranu Leonu Paneti.

Američke vojne vlasti obećale su da će temeljno i do kraja istražiti incident.

Avganistanski talibani danas su osudili događaj, zabeležen na video-snimku, ocenjujući da se radi o varvarskom činu.

To je varvarski čin. U proteklih deset godina bilo je na stotine sličnih slučajeva koji nisu otkriveni, rekao je agenciji AFP portparol talibana Zabihula Mudžahed.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai oštro je danas osudio događaj zabeležen na video snimku.

"Vlada Avganistana je duboko potresena video-snimkom na kome američki vojnici skrnave mrtva tela trojice Avganistanaca", kaže se u saopštenju predsedničke kancelarije.

I NATO snage u Avganistanu (Isaf) izrazile su danas ogorčenje povodom video snimka na kojem čtvorica vojnika u američkim uniformama uriniraju po beživotnim telima Avganistanaca.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара